Robert T. Kiyosaki tanácsai, amiket minden kriptokereskedőnek tudnia kellene

kiyosaki tanácsai

Robert T. Kiyosaki tanácsai, melyeket minden kriptobefektetőnek ismernie kellene


Ha nem ismernéd, Robert Kiyosaki egy amerikai befektető aki ingatlanbefektetőként tevékenykedett, de az igazán ismert a még ’97-ben megjelent első könyvével, a ‘Gazdag papa, szegény papa’ cíművel lett.

Ide kattintva ingyenes tanfolyamokat találhatsz.

Ezen kívül neki köszönhetjük a CashFlow társasjátékot (ha még nem játszottál vele, próbáld ki, sokat fogsz tanulni a pénzhez való viszonyodról) is.

De mi köze van a kripto-világhoz? Én néhány hónapja fedeztem fel hogy még mindig aktív, amikor is Anik Singal-lal együtt hirdettek valamit. Anik a tipikus mai amerikai online marketinges, aki főleg oktat amellett, hogy pénzt keres a levelezőlistáival.

A facebook persze nagy úr, úgyhogy amióta rátévedtem az oldalukra, folyamatosan dobálja elém a hirdetéseiket – de ez alapvetően nem baj, mert az öregtől – nyilvánvalóan – van mit tanulni.

Az alábbiakban megtalálod a cikk fordítását, melyben Kiyosaki tanácsai szerepelnek az új évezred aranyásói számára.

Amikor a vagyonodat buborékban tartod, nem árt ha tisztában vagy az alapokkal

Manapság mindenki a kriptovalutákról beszél, mint a Bitcoin, Ethereum és Ripple. És miért ne? A hatalmas árfolyamváltozásokkal ez igazán izgalmas piac. De pont ennyire veszélyes is… ha nem tudod, mit csinálsz.

Én nem tudok túl sokat róluk, ezért nem is fektetek beléjük pénzt. Személy szerint én még mindig az aranyra esküszöm. Nem tudom, hogy a kriptovaluták itt lesznek-e még 30 év múlva, de az arany biztosan.

Viszont a Gazdag papa közösségből rengetegen kérdeztek róla, nekik ajánlottam James Altucher videókurzusát a kriptovalutákról.

Csak hogy tisztázzam, én nem támogatom, hogy kriptovalutába fektessetek de nem is vagyok ellene.

Játszani a kripto-tűzzel

De ez a bejegyzés igazából nem a kripto-befektetésről szól. Hanem a pénzügyi tudatlanságról – és hogy hogyan tegyél ellene.

A Cointelegraph szerint a Bitcoinba fektetők 18%-a kölcsőnt vett fel, hogy fedezze a befektetését, és ezeknek a 22%-a nem fizette vissza a hitelkártya-tartozásait a vásárlás után. Mivel milliók invesztáltak ilyesmibe, kijelenthető hogy egy igen jelentős embertömeg halmozott fel adósságot egy olyan ‘befektetés’ vásárlásával ami rettentően volatilis, akár ezer százalékot is változhat – mindkét irányban akár napok alatt.

Ahogy a Cointelegraph cikke is mondja: ‘Nem ajánlott’ – ezek a spekulánsok pillanatok alatt elveszíthetnek mindent, miközben még a tartozásuk is hónapról-hónapra halmozódik hála a hitelkártya-tartozásnak.

Direkt használtam a spekuláns szót.

Hogy világosan fogalmazzak: ők nem befektetők. Inkább szerencsejátékosok akik abban bíznak, hogy gyorsan keresnek egy kis (sok) pénzt.

És ez nagyon kockázatos játék.

Ezek alapján úgy gondoltam, hogy jó volna átvenni néhány ‘gazdag papa alapvetést’. Talán megosztod ezt a spekuláns barátaiddal. Talán ez lesz a legjobb dolog amit valaha értük tettél.

Gazdag papa alapvetés #1

A különbség befektetés és kötelezettség között

Amikor gyerek voltam, a gazdag apámtól (a legjobb barátom apja) kaptam egy egyszerű leckét. A befektetés olyasmi ami pénzt tesz a zsebedbe, a a kötelezettség pedig ami pénzt vesz ki belőle.

Alapvetően a kriptovaluta nem lehet befektetés mert nem tesz pénzt a zsebedbe, hanem pénzt vesz ki belőle amikor megveszed. Mivel az értéke robbanásszerűen nőhet, sokan úgy érzik hogy gazdagok, pedig nem azok. A bitcoin és más kriptovaluták nem hasznosak a kereskedelemben, tehát az egyetlen módja, hogy értéket realizálj, hogy eladod. Csak, miután profitot termeltél vele, válhat vagyontárggyá. (ezen elv alapján a masternode-ok befektetésnek minősülhetnek, mivel hozzásegíthetnek passzív bevételhez –  de természetesen ez is kirívóan veszélyes módja a pénzkeresetnek, és kötődik az aktuális kriptovaluta mindenkori értékéhez – a fordító megjegyzése)

Ez az egyszerű definíció vezetett ahhoz, hogy évtizedekkel ezelőtt azt tanítsam, hogy a házad nem befektetés. Az emberek ágáltak ellene, de hamar befogták a szájukat, amikor az ingatlanpiac összeomlott. Nem azt mondom, hogy a kriptovaluta piac is össze fog omlani, de elképzelhető. Amit mondani szeretnék, hogy veszélyes magadat gazdagnak gondolni, miközben igazából kötelezettségbe “invesztáltál” ami pénzt vesz ki a zsebedből.

Gazdag papa alapvetés #2:

Fektess cash flow-ba

A befektetés szépsége, hogy cash flow-t generál. Tehát például ha kiadni való ingatlanba fektetsz (nem a saját ingatlanodba), a bérleti díj képében minden hónapban profithoz jutsz. Tehát mindegy, hogy az ingatlan értéke változik, Te attól még pénzt keresel. Vagy ha egy jól menő vállalkozásod van, az üzlet profitja szintén cash flow-ként jelenik meg.

A gazdag apám tanította meg, hogy a legtöbb ember azért bukik meg financiálisan mert azt hiszik hogy befektetők, amikor olyan javakat birtokolnak amiknek a növekedésében bíznak, mint például részvények, zálogok, nyílt végű befektetések. De a gazdagok befektetéseket hoznak létre amik azonnali megtérülést produkálnak cash flow formájában. Ezután a cash flow-t tudják arra használni hogy új befektetésbe kezdjenek.

Mindenki más csak ül a pénzén és azt nézi ahogy (remélhetőleg) apró lépésekben növekszik a pénzük – kivéve ha a piac összeomlik, mint 2008-ban. Mert akkor mindent elveszítenek. Attól félek, hogy ugyanez történhet, ha a pénzügyileg képzetlen emberek ugranak bele a kriptovaluta vásárlásba.

Gazdag papa alapvetés #3:

A különbség jó tartozás és rossz tartozás között

Amikor fiatal voltam, részt vettem egy 90 napos ingatlankereskedői tanfolyamon ahol fel kellett becsülnünk 100 ingatlant. A tanfolyam elején még rengeteg tanuló volt, de a végére csak hatan maradtunk. Döglesztő munka volt, de az egyik legjobb oktatás amin valaha részt vettem.

Amikor befejeztem a tanfolyamot, megtaláltam az ingatlant amit kerestem: egy egyszobás lakást a maui tengerparton. Csak $18,000 volt az ára és mindössze 10% önrész kellett hozzá. Ezt a hitelkártyámmal finanszíroztam, a többit a bank állta.

Habár ez nem az a stratégia, amit a legtöbb embernek ajánlanék, de alapvetően különbözik attól, mint kriptovalutát vásárolni hitelkártyával. Miért? Mert függetlenül a kétféle hiteltől, a lakásom cash flow-t generált. Ez tette befektetéssé, és a hitelt jó hitellé.

Az egyik legnagyobb titok amit a gazdagok tudnak: különbséget tenni jó és rossz hitel között.

Egyszerűen, a jó hitel az amin cash flow-t generáló befektetést vásárolsz. A rossz hitel pedig amiből kötelezettséget, mint például egy új televízió vagy autó. A rossz hitel pénzt veszít neked minden hónapban.

Amikor ötvözöd a jó hitelt az MEP-vel (Más Emberek Pénze), akkor válik igazán erőteljessé. Alapvetően az MEP olyasmi mint amit én is tettem amikor hitelkártyával fizettem be az önrészt a Maui lakásra, csak még alacsonyabb kamatra és flexibilis üzleti struktúrával kiegészítve. Például, kockázati befektetők pénze is MEP, amit sok vállalkozó is használ. Én személy szerint MEP-en keresztül teremtem meg a tőkét az ingatlanbefektetéseimhez.

Nem taníthatom meg Neked, hogy legyél bölcs befektető, de megmutathatom, hogy juss el oda. A többi pedig már csak ‘menni és csinálni’, tanulni a sikerekből és kudarcokból is. Remélem azzal, hogy megérted az alapokat, a kudarcok nem lesznek akkorák, mint lehetnének – és hogy a sikerek sűrűbben jönnek majd.

Ha tetszett (vagy nem) ez a bejegyzés, oszd meg velünk a véleményed a kommentek között.

Szólj hozzá!

3 Shares 1.4K view