Nigéria után India is tiltaná a kriptodeviza kereskedelmet

Nigéria az egyik legaktívabb ország a kriptodeviza-kereskedelem szempontjából. Az ország nemzeti bankja azonban véget vetne ennek.

A kripto vége Nigériában?

A nigériai nemzeti bank elrendelte, hogy a bankok zárolják azoknak a számláját, akik kriptodevizával kereskednek a bankszámlájukon kereszül.

Ez tehát alapvetően tiltja a bankszámlák használatát Bitcoin (vagy más kriptodevizák) vásárlását, eladását illetve kereskedelmét.

A nigériai nemzeti bank egy nyílt levélben fordult az ország bankjaihoz, elrendelve hogy azonnali hatállyal szüntessék be a szolgáltatásaikat azokkal szemben, akik kriptodeviza kereskedelmet folytatnak.

central bank of nigeria

A rendelet nem tiltja az ún. P2P (peer-to-peer) platformok használatát, mint például a Paxful, vagy LocalBitcoins, de bankszámla ezentúl nem használható ehhez. Más lehetőségként az egyébként is népszerű ajándékkártyák maradnak.

Ettől függetlenül a szigorítás valószínűleg nagyban visszaveti majd a kereskedelmet, hiszen ez (volt) a legnépszerűbb és legegyszerűbb módja a vásárlásnak.

A kriptodevizák jogi helyzete elég komplex Nigériában, hiszen bár nincs törvény amely megtiltja a használatukat, vagy illegálisnak minősítené őket, a mostani megfogalmazásból kitűnik, hogy ezeket értékpapírként (tehát szabályozott eszközként) kell tekinteni addig amíg meg nem bizonyosodnak az ellenkezőjéről, ez tehát más – szigorúbb – szabályozást von maga után.

Nigériéban csak az elmúlt héten több, mint $6,5 millió értékben kereskedtek Bitcoint, ami az USA után a legnagyobb mennyiség.

Az itt élők azért fordultak az alternatív devizák felé, mert ennek segítségével gyorsabban és olcsóbban utalhatnak pénzt, valamint megnyitotta a határokat a globális piacokhoz a kereskedők felé.

A kripto vége Indiában?

Egy friss rendelet szerint India is véget vetne a kriptodeviza kereskedelemnek – egy kivétellel.

Az indiai hatóságok azt tervezik, hogy megtiltják a kriptodeviza kereskedelmet a népes ázsiai országban.

Anagur Thakar, az ország pénzügyminisztere szerint a Bitcoinnak és más kriptodevizáknak is sokkal komolyabb szabályozás alá kellene esniük a régióban.

A szabályozás valószínűleg hamarosan érvénybe lép, ezzel minden „privát kriptodevizát” betiltva, egy kivételével.

Digitális rúpia

Ha, és amennyiben az ország digitalizálja a nemzeti devizáját, a digitális rúpia lehet az egyetlen kriptodeviza amelyet a régióban használhatnak az emberek.

Ugyanakkor a végleges szabályozásban lehet néhány kivétel, hogy „a blokkláncban rejlő technológiát és annak használati értékét” promótálják.

India és a Bitcoin

Az ország és a legnagyobb kriptodeviza kapcsolata korántsem nevezhető barátinak.

Az inidiai nemzeti bank 2018 áprilisában megtiltotta a számlavezető bankoknak a kriptodeviza cégekkel való együttműködést, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve a cégeket a régióban.

Ezt a szabályozást a legfelsőbb bíróság visszavonta 2020 közepén, ettől függetlenül a bankok továbbra sem változtattak a hozzáállásukon.

Nem kérdés, hogy új – szabadabb – szabályozásra lenne szükség, hogy a bankok ismét visszatérjenek, viszont jelenleg éppen az ellenkezője zajlik, ami – valószínűleg – véget vethet az ilyen típusú cégek jelenlétének a régióban.

Szólj hozzá!

0 Shares 1.3K view