Shiny Object Syndrome

Ha kreatív esetleg vállalkozó vagy, érdekelnek az új technológiák és keresed a lehetőséget, hogy jobban élj, nagy eséllyel találkoztál már a ‘csillogó tárgy szindrómával’.

A Shiny Object Syndrome (SOS) egy kifejezés, amelyet gyakran használnak az üzleti és marketing világban azzal kapcsolatban, amikor valaki állandóan új ötleteket, projekteket vagy termékeket követ, anélkül, hogy befejezné azokat amik már folyamatban vannak.

Mint amikor egy gyerek meglát egy új játékot, vagy fényes tárgyat – napjainkban is könnyű lenne mindenféle érdekes új technológiai megoldásba beleugrani vagy izgalmas termékeket megvásárolni.

Ezzel azonban több veszély is jár:

  1. Eltereli a figyelmünket: Ha mindig az “új” dolgokra koncentrálunk, elveszítjük a fókuszt és nem tudunk teljes mértékben odafigyelni a már meglévő feladatainkra.
  2. Túl sok erőforrást emészt fel: Minden új projekt vagy termék időt, pénzt és energiát követel. Ha túl sok újdonságba fektetünk be, könnyen elfogynak az erőforrásaink.
  3. Kevesebb eredményt hoz: Ha mindig valami újat kezdünk el és sosem fejezzük be őket, kevesebb sikeres projektünk lesz.

A Lifetime Deal-ek (mint például AppSumo ajánlatok), különösen veszélyesek lehetnek a Shiny Object Syndrome szempontjából. Ezek tipikusan nagyon vonzó ajánlatok – egyszeri fizetésért “életre szóló” hozzáférést biztosítanak egy adott szolgáltatáshoz vagy termékhez.

De gondolkozz el ezen:

  1. Szükséged van-e valójában erre a termékre/szolgáltatásra?
  2. Meg fogod-e használni rendszeresen?
  3. Illeszkedik-e ez a szolgáltatás/termék az üzleteddel kapcsolatos céljaiddal?

Ha nem tudsz határozott igen választ adni ezekre a kérdésekre akkor valószínűleg szenvedsz SOS-tól.

Továbbá érdemes belegondolni, hogy csak azért, mert megvettél egy terméket (SAAS), attól még nem biztos, hogy segíteni fog a céljaid elérésében. Hiszen nem elég, hogy megvetted, azt használnod is kell, illetve tudnod kell használni. Mivel minden egyes ilyen eszköznek megvan a maga tanulási folyamata, elképzelhető, hogy az idő amit azzal töltesz, hogy megtanuld a használatát, egyszerűen nem éri meg.

Összegezve: A Shiny Object Syndrome potenciálisan elvonhatja figyelmet fontosabb feladatokról és pazarolja az erőforrásaidat ami csökkentheti a produktivitást és növekedést.

Szólj hozzá!

0 Shares 203 views