Digitális végrendelet

Előfordulhat, hogy meghalsz. Ez a legjobbakkal is megesik, nem kell szégyenkezned miatta.

De mi lesz a digitális életeddel?

Ebben a bejegyzésben ezt járjuk körül.

Google Inactive Account Manager

Az online térben a legtöbb fiókunk a Google-höz kötődik. A Gmailt használják a legtöbben levelezésre, valamint belépésre más szolgáltatásokba. Egyszerű és kényelmes megoldás.

De ha mi már nem vagyunk, érdemes meghatározni mi történjen vele.

Ebben segít a barátságos névre keresztelt Google Inactive Account Manager.

Ebben beállíthtjuk, mit történjen a fiókkal, ha bizonyos ideig (3,6,9,12 hónap) nem jelentkezünk be.

Ez lehet például a fiók teljes törlése – ilyenkor nincs kecmec, minden emailed, bejelentkezésed, stb. megy a kukába és annyi. Tiszta sor.

De választhatod azt is, hogy valaki más kapja meg a fiókodat és befejezze azokat a dolgokat, amikre neked nem maradt időd.

A Google Inactive Account Manager lehetőséget nyújt a felhasználóknak arra, hogy előre meghatározott intézkedéseket tegyenek a Google-fiókjukkal kapcsolatban, ha hosszú ideig nem jelentkeznek be.

A Google Inactive Account Manager használata

1. Google Inactive Account Manager beállítások

Lépj be a Google fiókodba, és navigálj az Inactive Account Manager oldalra.

Google Inactive Account Manager – digitális végrendelet

A „start” gombra kattintva a következő elkezdheted a beállításokat.

2. Alapbeállítások

Google Inactive Account Manager alapbeállítások – digitális végrendelet

Ezen a képernyőn ezeket állíthatod be:

  • Várakozási idő (3 – 12 hónap)
  • Értesítési telefonszám
  • Értesítési email
  • Másodlagos értesítési email

Itt tehát megadhatod, hogy mennyi idő után tekintse a Google „inaktívnak” a fiókodat. De ezután sem lép egyből, hanem értesítést küld ki a megadott telefonszámodra, majd az elsődleges és másodlagos email címedre. Nem lenne jó a halálhíredet kelteni, nyilván.

A képen jelölt ceruza ikonokra illetve az emailek alatt található szövegre kattintva lehet hozzáadni, illetve megváltoztatni az értesítési címeket.

3. Hozzáférés az adataidhoz

Google Inactive Account Manager értesítési beállítások – digitális végrendelet
Google Inactive Account Manager hozzáférés az adataidhoz – digitális végrendelet

A következő lépésben megadhatod azt a(z akár 10) személyt, aki értesítést kap a fiókod inaktivitásáról. Ezekhez beállíthatsz különböző jogosultságokat, azaz, hogy milyen adataidhoz férhetnek hozzá.

Itt adhatsz meg automatikus válaszokat is, amelyeket a rendszer kiküld azoknak, akik emailt írnak neked. Ezt lehet korlátozni azokra, akik megtalálhatóak a kapcsolataid között – tehát nem fog minden hírlevélre válaszolni azzal, hogy „bocs, de már nem vagyok (aktív)”.

4. Törlődjön-e a fiók

digitális végrendelet

Utolsó lépésként pedig megadhatod (a kis csúszka bekapcsolásával), hogy a fiókod törlődjön-e. Ez a funkció az inaktivitás hatályba lépése után 3 hónappal aktiválódik.

Ezek után már csak az maradt hátra, hogy átnézd, minden beállítás megfelel-e, és készen is vagy. Így, amikor megtörténik az elkerülhetetlen, a digitális végrendeleted megteszi, amire kérted.

A Google Inactive Account Manager csak akkor aktiválódik, ha a felhasználó nem jelentkezik be egy meghatározott időszakon belül. Ha a felhasználó rendszeresen használja a fiókját, akkor az Inactive Account Manager nem fog működni.

Szólj hozzá!

76 Shares 364 views