Squid Game Rug Pull

Ebben a játékban ha nem is az életedért, de a pénzedért játszottál – viszont már a kezdetektől vesztésre voltál ítélve, mint a sorozat karaktereinek 99%-a…

Ez a (nevét a Netflix sorozatától kölcsönző) kriptodeviza projekt ugyanis egy exit scam-mel / rugpull-lal ért véget ami az egyik oldalon több millió dolláros veszteséget, a másikon pedig ugyanennyi ‘nyereséget’ eredményezett.

Sajnos elég komoly trendnek tűnik, hogy scammerek indítanak népszerű dolgokon (sorozatok, mémek) alapuló ‘projekteket’ kimondottan azzal a céllal, hogy a végén bedöntsék azt, így megtartva a befizetett összegeket.

A projekt ígérete egy play-to-earn játék volt, amelyben a résztvevők a sorozatban látott módon vívtak volna ‘élet-halál’ harcot a végső nyereményért.

Valahogy sajnos senkinek nem tűnt fel, hogy ennek semmi köze nem volt a Netflixhez, vagy magához a sorozathoz.

A játék maga 2021 November elején indult volna, használatához pedig a natív tokent, a $SQUID-et kellett megvásárolni, amely a kibocsátás után 2 héttel már elérte a $2850-os árat, csak hogy elveszítse az értékének 99,9%-át és a földbe álljon.

November 1-én a tokent megvásárlók meglepve tapasztalták, hogy nem tudják eladni ezeket a pancakeswap felületén.

A Coinmarketcap jelentése szerint egy anti-dumping kód miatt nem tudták ezt megtenni – az ilyen protokoll elméletileg a biztonságot szavatolná oly módon, hogy a projekt tulajdonosait nem engedi eladni a tokeneket egy bizonyos ideig.

Tehát a tokent megvásárlók nem tudtak eladni, a csapat pedig elnémult – a weboldal nem elérhető, a Twitter fiók pedig ‘korlátozott’ státuszba került, mert ‘gyanús tevékenységet’ észlelt a közösségi platform.

Ez tehát egy tankönyvi exit scam, vagy más néven rug pull volt, amikor a fejlesztők elhagyják a projektet, a tokeneket átváltják valamire majd eltűnnek.

Ez pedig a tokenek értékvesztéséhez vezet, gyakran $0, vagy ahhoz közeli értékkel.

Persze a fejlesztők megpróbáltak még egy kis időt nyerni azzal, hogy a Telegram csatornájukon az egyik admin még kitett egy üzenetet, mely nagyjából így szólt:

Valakik megpróbálják feltörni a projektet – nem csak a Twitter fiókunkat, hanem az okosszerződést is. Próbálunk ellene védekezni, de a token ára még mindig abnormális.

A fejlesztők nem akarják folytatni a projektet mert már depressziósak a scammerektől és a stressztől.

A Gizmondo becslése szerint a ‘játékosok’ vesztesége $3.3 millió körüli.

Te benne voltál, vagy éppen pont, hogy kimaradtál belőle? Véleményedet várjuk a bejegyzés alatti kommentekben!

Szólj hozzá!

0 Shares 751 views