Google Adsense bevétel növelése egyszerűen

Lássuk be, még mindig a Google AdSense a legegyszerűbb formája annak, hogy monetizáld a blogod, vagy weboldaladat. Viszont önmagában nem hoz túl sokat… Van itt azonban valami, ami változtathat ezen!

Már régen meg akartam írni ezt a bejegyzést, mert sokaknak segíthet, de ugye az a fránya szabadidő…

Most viszont a ‘the pitch‘ hírlevelében megláttam, Papp Gábor írt egy bejegyzést erről a lehangoló helyzetről, tehát ideje volt összeszednem magam – és a gondolataim.

Először gyorsan olvasd el azt, Gábor szerint mennyi pénzt lehet keresni Google AdSense segítségével.

Én az egyik (régebben általam kezelt) weboldalt hozom fel példaként, mivel ott megvolt a megfelelő látogatottság, tehát komolyabb számokkal tudtunk tesztelni – a végére pedig átlagosan megdupláztuk a google adsense bevételt. Poén lelőve.

Mennyit kereshetsz a Google AdSense segítségével?

Először is tisztázzunk néhány dolgot.

Attól függően, hogy milyen országban, milyen témakörben tevékenykedsz, és hogy honnan jönnek a látogatóid, változnak az egy kattintásra vonatkozó licitek a hirdetői oldalról.

Tehát nem mindegy, hogy mondjuk egy teljesen átlagos témájú blogot üzemeltetsz Magyarországon, vagy mondjuk egy pénzügyi portált Angliában.

Természetesen, az utóbbi javára billen a mérleg nyelve, hiszen sokkal nagyobb vásárlóerővel bíró látogatókat vonz egy pénzügyekkel foglalkozó oldal.

Ugyanakkor az sem mindegy, honnan szerzed a látogatókat.

Elmondhatjuk, hogy az organikusan szerzett látogató többet ér, mint egy közösségi oldalról odatévedt.

Ebből a szempontból a fent említett weboldal (hirdetési bevételre vetítve) a lehető legértéktelenebb látogatóközösséggel rendelkezett.

A niche semmilyen komoly tevékenységhez nem köthető, a látogatók facebook csoportokból érkeztek (és nagy részük visszatértő – tehát ismerik az oldalt, nem nagyon kattintgatnak hirdetésekre).

Ez akkor volt igazán szembetűnő, amikor írtam egy bejegyzést az oldalra, ami végre a keresőben is rangsorolódott, nagyon sokan (40.000 felett) osztották meg, és az egymaga körülbelül 4x-es cpm-et ért el a többi bejegyzéshez képest.

Hiszen több látogatóval többet keresni nem nagy tudomány, ugye?

Tehát, az alapdolgok amiket már feljebb is említettem:

  • írj érdekes tartalmat
  • foglalkozz az SEO-val, hogy értékesebb olvasóközönséget találj

Viszont, ha csak egy dolgot kellene hozzá megváltoztatni, sokkal könnyebb lenne az életed, ugye?

Van rá megoldás – ezoic.

Gépi tanulással a magasabb hirdetési bevételekért

Nagyon sok platform van, amelyeknek a segítségével növelheted a reklámbevételeket, de a legtöbb sajnos olyan látogatószámokhoz kötött, amiket nem holnap fogsz elérni – ha már ott tartasz, akkor gratulálok.

A legtöbben közös, hogy gépi tanulással optimalizálják a személyre szabott hirdetéseket, ezek megjelenését különböző látogatóknál, valamint ezek elhelyezését és méretét.

A másik fontos dolog, hogy egy magyar blog eléggé el van szeparálva a világ fősodrától, tehát ez is szűkíti a szóba jöhető cégek körét.

A legalacsonyabb látogatószám is havi 10.000, de ha ez megvan, az Ezoic-kal kiváló eredményeket tudsz elérni.

Mi az az Ezoic?

Az Ezoic egy olyan hirdetési hálózat, amelynek segítségével jobban optimalizálhatod a hirdetéseidet, ezáltal magasabb bevételre tehetsz szert, mintha csak a Google AdSense-t használnád önmagában.

Amikor ingyenesen regisztrálsz, kapsz egy menedzsert, aki segít a kezdeti lépésekben.

Miután összekötöttétek az oldalt az Ezoic-kal (ami történhet WordPress pluginnal, vagy egyszerű névszerver átírással (Cloudflare összekötés)), elkezdődhetnek a tesztek.

Itt mutatkozik meg a látogatottság, hiszen minél több látogatód van, annál gyorsabban le lehet tesztelni a különböző hirdetési variációkat, és elkezdhet növekedni a bevételed.

Nálunk ez 3 napig tartott, de kisebb látogatottság esetén lehet egy bő hét is.

Nem kell azonban csak az Ezoic által megjelenített hirdetésekre hagyatkoznod, mivel ‘be lehet csomagolni’ a Google AdSense hirdetési kódodat is, így úgy tud egymás mellett futni a két rendszer, hogy maximalizálja a bevételt.

Nálunk 90/10 arányban futottak az Ezoic javára, mivel szerettem volna megtartani egy viszonyítási értéket.

De tudom, hogy úgyis a számok érdekelnek, tehát itt vannak:

Az 1000 főre eső bevétel 1,36 USD, azaz mai árfolyamon 439 HUF, azaz nagyjából 0,44 HUF / látogató.

Az alábbi táblázat azonban némi magyarázatra szorul, de elöljáróban annyit, hogy az először 80/20 majd később 90/10 arányban futtatott hirdetések átlaga három hónapra vetítve 844 HUF, azaz majdnem a duplája az eredeti Google AdSense értéknek.

Ez egy látogatóra vetítve 0,84 HUF, de volt időszak amikor 1,2 HUF / látogató volt.

Mindezt pedig mindössze azzal értük el, hogy az Ezoic segítségével elkezdtük tesztelni, és személyre szabni a hirdetéseket.

ezoic hirdetési statisztika

Miben tud segíteni az Ezoic?

Weboldal sebességének növelése

Mivel az egyik kapcsolódási mód a Cloudflare-n keresztül megy végbe, ez már magában gyorsíthatja a weboldalad. A gyorsan letöltődő weboldal pedig segíthet a keresőkben jobb helyezést elérni.

A Cloudflare egy CDN (Content Management System) aminek a lényege, hogy az oldalad a látogatóhoz legközelebbi szerverről töltődik le, nem pedig a fix szerverről.

Tehát, például egy Angliában élő olvasód az ottani szerverről tölti le az oldalt, ami sokkal gyorsabb elérést tesz lehetővé, mintha a magyarországi szerverről töltődne le.

Hirdetések optimalizálása

Ahogy fent is említettem, gépi tanulás segítségével és akár különböző felületeken (desktop / mobil / tablet) végzett split-tesztekkel javítja a felhasználói élményt és optimalizálja a reklámbevételt.

A Google Adsense hirdetéseidet is ‘becsomagolhatod’, így egyrészt mindig a legjobban fizető verziót mutatja a látogatónak a rendszer, másrész változtathatod a hirdetések arányát, hogy könnyebben tesztelhess.

Hozzáférés prémium hirdetési platformokhoz

Vannak a Google Adsense-nél sokkal jobban fizető hirdetési fiókok is, de ezekhez földi halandó nagyon nehezen tud bekerülni.

Viszont az Ezoicon keresztül egy gombnyomással csatlakozhatsz a legnagyobb és legjobban fizető cégekhez.

Mennyibe kerül?

Az Ezoic alapvetően ingyenes, de ilyenkor néhány hirdetést a sajátjaik közül helyeznek el a weboldaladon, így fizetik ki saját magukat.

Már ebben a csomagban is használhatod az AMP és PWA modulokat, hogy a weboldalad a legjobb oldalát (khmm) mutassa mobilnézetben.

A második lépcsőben a hirdetési bevételed 10%-át kérik, ilyenkor viszont nincs saját hirdetésük az oldaladon.

Hogy fizetnek ki?

A Google Adsense-szel ellentétben, ahol bankszámlára utalnak, itt PayPal-ra, vagy Payoneer kártyára kérheted ki a bevételed.

Tehát, ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod, itt ingyenesen regisztrálhatsz.

Ha az riaszt vissza, hogy esetleg nem beszélsz angolul, végezd el a regisztrációt az itt található linkek valamelyikén, és írj nekem – szívesen segítek a kezdeti kapcsolattartásban és beállításban.

Szólj hozzá!

19 Shares 2.2K views