SEO ellenőrzőlista 2023

Keresőoptimalizálás

Amikor az SEO-ról beszélünk, sokaknak még biztos mindig az ugrik be, hogy tömjük meg a tartalmat kulcsszavakkal és vegyük rá más oldalak kezelőit, hogy linkeljenek vissza a mi bejegyzésünkre, oldalunkra.

Persze, fontosak a keresőszavak és fontosak a linkek is.

De nem mindegy, hogy hogyan építed fel a bejegyzéseidet, és nagyon nem mindegy, hogy ki, és milyen oldalról linkel rád – ez akár még büntetést is vonhat maga után.

Ami egyszerűen azt jelenti, hogy a google visszasorolja az oldaladat a keresési eredményekben.

Hogy ez ne történhessen meg veled, itt egy ingyenesen letölthető SEO ellenőrzőlista, amellyel elindulhatsz a jobb eredményekért a keresésekben.

SEO Ellenőrzőlista

1. Regisztráld az oldalad a Google Analytics-ben és a Google Search Console-ban

Mindkettő ingyenes, és kiemelkedően hasznos eszköz. Hogy miért kezdd ezekkel?

A lényeg, hogy statisztikák nélkül nem tudod, hol állsz, és hol kell javítanod az oldalad megjelenésén.

Nagyon könnyű őket integrálni, és hasznos információkkal szolgálhatnak.

A lényeg, hogy statisztikák nélkül nem tudod, hol állsz, és hol kell javítanod az oldalad megjelenésén.

Nagyon könnyű őket integrálni, és hasznos információkkal szolgálhatnak.

2. Indexelhető a weboldalad?

WordPress-nél gyakran előfordul, hogy (ha élő hostingon készítjük az oldalt) amíg el nem készül, ‘megkérjük’ a keresőrobotokat, hogy ne indexeljék az oldalunkat – és előfordul, hogy az oldal élesítése után elfelejtjük visszavonni a tiltást.

Ilyenkor a keresőbotok tisztelettutóbbjai elkerülik az oldalad, tehát nem jelenik meg a keresési eredményekben.

Ha magadnak készíted az oldalt, akkor persze rendben van, de ha másokkal is megosztanád, nézz rá erre a beállításra:

Beállítások -> Olvasás -> Keresőmotor láthatóság (legyen kikapcsolva)

weboldal indexelés ellenőrzőlista keresőoptimalizáláshoz

3. Mobilbarát a weboldalad?

Mivel a legtöbben manapság okostelefonról interneteznek, ez év márciusától a Google a ‘mobile first’ stratégiát alkalmazza, azaz sokkal nagyobb súllyal esik latba a mobilos használhatóság – és hogy reszponzív-e a weboldalad – mint a desktopon való használhatóság.

Hogy ezt ellenőrizd, egyszerűen megnézheted az oldaladat a telefonodról – ez legalábbis a reszponzív részt igazolja.

De ha biztosra akarsz menni, látogasd meg a Google vonatkozó oldalát, ami segítségedre lehet abban, hogy megbizonyosodj róla, ezt a keresőóriás is így gondolja.

google weboldal teszt mobilbarát

Mivel itt WordPress-ről van szó, a legegyszerűbb, ha reszponzív sablont használsz. Ilyen például a Divi, amely az egyik legnépszerűbb sablon, és nagyon könnyű vele dolgozni.

Van is egy kis segítségünk a sablonhoz, ami megkönnyítheti a munkádat.

4. Az oldal betöltésének gyorsítása

Olvastam olyan véleményeket, hogy a sebesség nem számít, mert ha valaki nagyon el akarja olvasni a bejegyzésedet, az úgyis kivárja.

A statisztikák azonban nem erről szólnak, épp ellenkezőleg!

Az emberek legalább 70%-a elvárja, hogy az oldalad 2mp-nél rövidebb idő alatt töltődjön be – ha nem így történik, egyszerűen otthagyják.

Mivel a mobilos keresés még inkább számít manapság, azt is érdemes tudnod, hogy egy átlagos mobil kapcsolatról (3G) mennyi idő alatt töltődik be.

Ha nagy az oldaladnál a visszafordulási arány, könnyen lehet, hogy emiatt van, és érdemes elgondolkoznod a következő lépések megtételén.

5. Egy URL mind felett

Amennyiben használsz SSL tanúsítványt (és miért ne tennéd, ha az ingyenesen is elérhető) azzal máris sokat tettél a jobb keresési eredményekért.De ez azzal is jár, hogy már 4 URL-en érhető ez a weboldalad, amelyek:

  • https://www.oldaladneve.hu
  • https://oldaladneve.hu
  • http://www.oldaladneve.hu
  • http://oldaladneve.hu

Bizonyosodj meg arról, hogy csak egy url van használatban (google search console), hiszen minden további változat duplikált tartalomnak számít és rontja a keresésben elért eredményedet.

Amennyiben nem így lenne, használj 301-es átirányítást arra az URL-re, amelyiket használni szeretnéd.

6. Fontos oldalak optimalizálása SEO szempontból

Bár a keresők fontos szerepet játszanak abban, hogy az értékes tartalmad máshoz is eljusson, nem szabad elfelejteni, hogy elsősorban embereknek írsz.Ugyanakkor a formai dolgokat sem szabad elhanyagolni.

Használj releváns címet és kulcsszavakat – az utóbbit ne vidd túlzásba.

Struktúráld és formázd megfelelően a bejegyzéseket – címszavakkal, kiemelésekkel.

A tartalomban szereplő képek és a kiemelt kép elnevezéséről (alt. tag) ne feledkezz meg.

Linkelj hasonló tartalmakra akár az oldaladon belül.

A tartalom legyen látható – ne rejtsd el lenyíló menükbe, különben a keresők figyelmen kívül hagyhatják.

‘A hajtás felett’ – készíts egy rövid leírást releváns kulcsszavakkal a bejegyzés lényegéről és kezdd ezzel a mondandód. Fontos, hogy a látogatók (és a google) egyből tudja, miről is fog szólni amit bővebben kifejtesz a későbbiekben.

7. On-page SEO elemek

Optimalizált tartalom az, amelyet megfelelően formáztál, és releváns kulcsszavakat használsz benne. Hosszabb bejegyzés esetén tördeld szakaszokra – ezeket a szöveg elején tartalomjegyzékbe szerkesztheted – használj H1 – H3 tag-eket, képeket és linkelj hasonló oldalakra.

  • Cím: az egyik legfontosabb – minden bejegyzéshez válassz egyedi címet azzal a kulcsszóval amelyre optimalizálod a szöveget. Próbáld 50 – 65 karaker között tartani.
  • Meta leírás: ez az átkattintási ráta (CTR) szemontjából fontos, hiszen ezt a leírást látják a látogatóid az bejegyzés és az oldal címe alatt a keresési eredményekben. Érdemes valami figyelemfelhívó szót is beletenni ami arra ösztönzi a látogatót, hogy a Te bejegyzésedre kattintson (ingyenes szállítás / kattints az ingyenes letöltésért / stb.). Tarsd 160 karakter környékén.
  • H1 tag (Kiemelés 1): Ez az ami a bejegyzésben a legfontosabb kiemelés, tartalmazza a fő kulcsszavadat. Ne használd egynél többször. Ha altémákról szeretnél beszélni, használj ez után kisebb tag-eket (H2 / H3), amelyekkel tagolhatod a szöveget.
  • Alt text (alternatív szöveg): az oldaladon minden képnek érdemes tartalmaznia alternatív szöveget az elnevezésben, mely néhány szóban leírja, mi van a képen és egyúttal tartalmazza a kulcsszavadat is.

8. Felhasználóbarát URL-ek

A WordPressben minden oldalnál ez az első, amit átállítok. Nem csak a látogatóid, a google sem díjazza különösebben a https://oldalad.hu/?categoryid=875&filter872 típusú linkeket.

Mennyivel szebb a https://csekitaut.com/seo-ellenorzolista cím, ugye?

9. Használj a fontos oldalaidra mutató belső linkeket

Nem csak a kívülről érkező linkek fontosak, hanem az oldaladon belüliek is. Ezzel is jelezheted a keresőknek, hogy azok fontos oldalak.

10. Ne legyél önző, linkelj másokat is

Ne csak akkor linkelj valakit, ha vársz valamit cserébe.

Említsd meg nyugodtan a bejegyzésben, hogy itt találtál egy érdekes (a tartalmadra releváns) cikket és tegyél be egy arra mutató linket.

Az önzetlenséget a google is meghálálja (plusz így látja is, hogy a tartalom hasonló és neked is előnyödre válhat).

11. Szerezz az oldaladra visszamutató linkeket

A releváns oldalakról a tiédre mutató linkek szimplán a legfontosabbak.

Ez jelzi a keresőknek, hogy értékes tartalmat osztasz meg, tehát érdemes rá odafigyelni.

Vedd fel a kapcsolatot hasonló témájú oldalak szerkesztőivel és ha lehetséges, írj egy vendégbejegyzést, és publikálj olyan tartalmat amit mások szívesen osztanak meg.

Ha komolyan gondolod a keresőoptimalizálást, és szeretnél segítséget abban, hogy megtudd, hol állsz éppen, használd a Semrush-t, ami egy komplett SEO svájcibicska. Többek között azt is megtudhatod az elemzéseikből, hogy kik a vetélytársaid, melyik kulcsszóra milyen helyezésed van, illetve hogy linkelnek-e rád olyan oldalakról, amelyekről nem kellene, és csak rontják a helyezésed!

Tudj meg többet a weboldaladról!

Szólj hozzá!

0 Shares 2K views