Az adataid, masnival átkötve

Manapság tényleg minden nagy tech cég kínál okoshangszórókat, amik alapjaiban változtatják meg a keresési, illetve tájékozódási szokásokat. Bár talán magyarországon (a szövegértés hiánya miatt) még annyira nem elterjedtek, a világ angolul beszélő részén egyre több az ilyen okoseszköz. És szinte ingyen juthatsz hozzájuk.

Okoshangszóró akár ingyen

De miért jó az ekkora cégeknek, hogy ilyen nyomott áron adják ezeket, amikor kaszálhatnának is rajtuk ahelyett, hogy veszteséggel értékesítik az eszközöket.

Én is belefutottam egy ilyen akcióba, amikor telefonokat nézegettem, és a Google Pixel 4-hez például ingyen adták a Nest Hub asszisztenst, de most is rengeteg akció fut, ahol gyakorlatilag ingyen kaphatsz Amazon és Google okoshangszórókat valamilyen (shopify pl.) előfizetés mellé.

Aztán elkezdtem rajta gondolkozni, és ez a bejegyzés megerősített abban, amire gondoltam.

Mert ha már választanod kell, nagyon könnyű rámondani az igent egy ilyen ajánlatra, hiszen miért ne kapnál egy extra eszközt ajándékba, az bármikor jól jöhet, ugye?

De ez nyilván nem arról szól, hogy neked kényelmesebb legyen az életed.

Ahogy biztosan észrevetted, az Amazon és a Google között komoly harc folyik az okoshangszóró piac feletti uralomért.

Képzeld el, ha a hangalapú keresés válik alapértelmezetté (agy Amazon eszközön például), az milyen hátrányosan érintheti a Google (alapvetően) írásalapú keresési modelljét? Tulajdonképpen ez biztosítja a bevételeik nagy részét, tehát még jó, hogy harcolni fognak az uralom megtartásáért. Az Amazon számára azonban kiváló lehetőség, hogy kiiktassa a keresőóriást a vevők és a bolt közül.

Ha már van egy ilyen okoshangszóród, szépen beépül a lakásba, és csak azon veszed észre magad, hogy hangutasítással keresel, rendelsz, hallgatsz zenét.

Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze – miért is lenne másképp itt?

Ha Amazon Dot-ot használsz, a rendeléseid az amazonhoz futnak be, mint ahogy a Google is a play fiókhoz köti a szolgáltatást.

Így szépen bezáródsz a cégek infrastruktúrájába (mint ahogy az Apple eszközök tulajdonosai ezt már régen érzik).

Tehát, a két nagy cég jelenleg olyan olcsón adja ezeket a termékeiket, hogy szinte biztosan veszít rajta. Viszont amelyiket választod, így is nyertesként jön ki ebből.

Mert az ember nem (vagy csak nagyon nehezen) változik. Tehát ha a Google mellett tetted le a voksod, akkor ott is maradsz.

Persze az Amazon is már régóta tisztában van ezzel, hiszen a reklámáron adott ebook olvasók sem termeltek nyereséget. Az azokra megvett könyvek viszont már igen.

Tehát amikor egy olcsó, vagy ingyenes okoseszközzel találod szembe magadat, jusson eszedbe, hogy ha nem is pénzzel, de fizetsz értük:

Az adataiddal, hűségeddel és a magánszféráddal.

Szólj hozzá!

28 Shares 1.5K view