iCloud + MetaMask = phishing scam?

Egy új probléma merült fel az Apple termékeken használt MetaMask tárcák esetében, erre figyelmeztet a népszerű kriptodeviza tárcát üzemeltető cég.

A legfrissebb tweetjében a MetaMask egy új sebezhetőségre hívja fel a figyelmet. A bekapcsolt iCloud biztonsági mentés ugyanis feltölti a tárca kódolt jelszavát a felhőtárhelyre. Ez alapvetően nem baj, de:

  • ha gyenge jelszót használsz az iCloud-dal, könnyen feltörhetik
  • phishing scam áldozatává válhatsz, mint ahogy ez a felhasználó is…

Mit loptak el?

Komoly értékek tűntek el a tárcából – ahogy a tweet-ben is látszik:

  • Mutant Ape Yacht Club NFT-k
  • Gutter Cat NFT-k
  • $100.000 értékű APE token

A Dape NFT alapítója szerint a tárca tartalma közel $650.000 volt.

Hogy történt?

Domenic visszahívott egy (a caller ID-n Apple-ként azonosított) hívást, mert gyanakodott a valóságtartalmára. Mivel hitt nekik, megadta a telefonjára küldött kódot a vonal másik végén lévőnek, ezután a MetaMask tárcája két percen belül üres volt…

Kiderült, hogy a scammerek a Domenic-től kapott kód segítségével visszaállították az Apple ID jelszavát, így hozzáfértek a biztonsági mentéshéhez, amiben a MetaMask (a felhasználók tudtán kívül) tárolja a tárca biztonsági mentését – így a hozzá tartozó hozzáférést is…

Hogy kerülheted el, hogy Téged is átverjenek?

  • NE add meg senkinek semmilyen kódodat. Az Apple nem fog hívogatni (mondjuk a Microsoft sem)
  • Kapcsold ki a MetaMask iCloud mentését

Az apple eszközödön keresd meg a Beállítások / Profil / iCloud / Tárhely kezelése / Biztonsági mentések menüpontot. Itt az eszköz kiválasztása után tudod módosítani azt, hogy milyen alkalmazások adatiait mentse. A MetaMask melletti csúszkát állítsd kikapcsolt állapotba, ezzel törlöd a jelenlegi mentést, és többet nem tárolja ezeket az adatokat az iCloud. Ha nem látod a MetaMask-ot, kattints az ‘összes app megjelenítése’ menüpontra.

Ha már úgyis a beállításokban mászkálsz, erősítsd meg a jelszavad és/vagy használj jelszókezelőt, mint például a LastPass.

Figyelmeztesd az ismerőseidet is – oszd meg a bejegyzést!

Szólj hozzá!

33 Shares 1.1K view