Ethereum Shanghai Update

forrás: Decrypt

Ha minden a tervek szerint halad, alig két hét múlva az Ethereum régóta várt Shanghai frissítése éles lesz, lehetővé téve a letétként használt ETH tokenek kivételét a staking szerződésből, és ezzel gyakorlatilag befejeződik évek óta tartó átmenete a Proof-of-Stake (PoS) modelre.

Az Ethereum 2020 decemberében kezdte meg ezt az utat a PoS modell felé. Azóta a résztvevők több mint 32,95 milliárd dollár értékű ETH-t helyeztek el letétként.

Szeptemberben az Ethereum merge sikeresen frissítette a hálózat fő hálózatát a konszenzus mechanizmusra, amely örökre megváltoztatta az Ethereum tranzakcióinak feldolgozását, és az Ethereum Alapítvány adatai szerint 99%-kal csökkentette a hálózat energiafelhasználását.

Az egyesítés azonban nem adta meg a hálózaton stakelőknek a lehetőséget a befektetett ETH vagy ezekből a letétekből származó jutalmak kivételére. Ezek a források továbbra is zárolva maradtak; a Shanghai frissítés végre, több mint két év után hozzáférhetővé teszi őket.

Április 12-én, 23:27 órakor UTC-n aktiválódik a Shanghai frissítés. Mit jelent majd ez a történelmi pillanat az Ethereum hálózatának, résztvevőinek és a szélesebb kriptovaluta ökoszisztémának?

Műszaki szempontból a Shanghai frissítés kevésbé lesz bonyolult, mint amire az ember számítana. A stakelők túlnyomó többsége, akik az ETH-t közvetítőkön keresztül, például Lido-n és Coinbasen keresztül helyezték el, nem kell semmit sem tenniük, miután a Shanghai élesedik – a kereskedelmi platformok teszik a dolgukat.

A letétként használt ETH és az ebből származó jutalmak kivétele az érintett közvetítők által eltérő időpontokban lesznek elérhetőek a sikeres Shanghai bevezetését követően. A legnagyobb ETH letétkezelő közvetítő, a Lido nemrégiben bejelentette, hogy az ilyen képességek bevezetése mintegy egy hónappal a frissítés után lesz elérhető, számos audit és biztonsági ellenőrzés után.

A Coinbase azonban nem kínál szilárd ütemtervet az ETH kiutalásokra és azt mondja, hogy a folyamat akár néhány hónapig is eltarthat néhány ügyfelének. 

Azoknak a validatoroknak, akik közvetlenül helyezték el a letéteket lehetőségük lesz teljes, vagy részleges kiutalásra is.

A részleges és teljes kiutalásokat a hálózat által fogadott sorrendben dolgozzák fel; az elvárt forgalom mennyisége miatt az induló sor várhatóan legfeljebb 2-3 napig tart.

Mit fog jelenteni a Shanghai az Ethereum ökoszisztémájában?

Bár a Shanghai biztosan jelentős esemény lesz az egyéni staker-ek számára, és nagy jelentőséggel bír az Ethereum átalakulásának csúcspontjaként egy működő proof-of-stake hálózattá, az upgrade nem fog lényegesen változtatni azokon a módokon, ahogy a felhasználók az Ethereum hálózatot használják, sem az ökoszisztéma alapvető gazdasági rendszerén.

„Közülük a legtöbben régóta el tudták adni [elraktározott ETH-jukat], mert az ETH többsége olyan platformokon van letétbe helyeszve, amelyek likvid tokenekkelrendelkeznek, mint például a Lido vagy a Rocket Pool” – mondta Jacob Cantele, a Mantle termékfejlesztési igazgatója a Decrypt-nek. „Szóval azt hiszem, hogy a Shanghai nem fog szignifikáns változást jelenteni az Ethereum gazdaságában.”

A likvid tokenek miatt az ETH nagy részét harmadik félen keresztül kötötték le olyan platformokon mint a Lido, a RocketPool vagy a Stakefish, illetve centralizált váltókon, mint a Binance, Kraken és Coinbase.

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy egyéni validátornak 32 ETH-t, azaz mai értéken kicsit több mint 58 000 dollárt kell birtokolnia ahhoz, hogy közvetlenül a Ethereum-hoz szálljon be. A likvid staking szolgáltatások általában bármilyen összegű ETH letétbe helyezését lehetővé teszik, cserébe egy kis szolgáltatási díjért.

Annak ellenére, hogy az értékpapírok piacán kialakult szabályozási kihívások folytatódnak, a Shanghai frissítés mégis jelentős mérföldkő az Ethereum ökoszisztémájában. A frissítés sikerrel történő bevezetése létfontosságú azért, hogy hosszú távon biztosítsa a hálózat átmenetét az energiahatékonyabb és fenntarthatóbb proof-of-stake modellre. Ez várhatóan jelentősen csökkenti majd a hálózat szénlábnyomát.

Ezenkívül a Shanghai tovább erősítheti a bizalmat az Ethereum fejlődési képességeiben, ami növelheti a hálózatba történő befektetést és elfogadást. Hosszú távon ez akár egy élénk és erős decentralizált alkalmazásokból, szolgáltatásokból és közösségekből álló ökoszisztémához is vezethet, amelyet az Ethereum láncon építenek.

Sok közvetítő kiadott tokeneket, amelyek az ETH-et képviselik, ügyfeleiknek, ami azt jelenti, hogy az Ethereum staking letéti szerződésében feltételezett nagy tőke jelentős része évek óta szabadon mozog a kripto ökoszisztémában. 

És mivel az Ethereum belső mechanizmusai 2021 szeptembere óta teljesen proof of stake-re álltak át, a hálózat úgy tűnik, készen áll arra, hogy a Shanghai után is zökkenőmentesen működjön, anélkül, hogy észrevehető különbség mutatkozna.

„A Shanghai nagyon izgalmas, de azt hiszem, hogy ez csak egy további lépés a fejlődésben” – mondta Alison Mangiero, a Proof of Stake Alliance vezérigazgatója, amely az Ethereumhoz hasonló proof-of-stake blokklánc-hálózatokat támogató szövetség.

A szabályozási aggályok növekednek a staking szolgáltatások körül, különösen amiatt, hogy a tokenre az értékpapír törvények vonatkozhatnak. 

A staking szolgáltatások potenciálisan értékpapírokként kezelhetők, mivel a felhasználók befektetnek egy közös vállalkozásba és mások erőfeszítéseire támaszkodnak a profit eléréséhez. Ez felkeltette a szabályozók figyelmét, különösen az Egyesült Államokban, ahol az SEC újabban nagyon aktív a staking szolgáltatásokat kínáló vállalatok vizsgálatában és büntetésében.

Az SEC fellépése a Kraken ellen csak egy példa erre. Más staking szolgáltatásokat kínáló cégek, például a BlockFi is célponttá váltak, és aggodalomra adhat okot, hogy további vállalatok is hasonló szabályozási intézkedésekkel nézhetnek szembe a jövőben. Ez a szabályozási bizonytalanság kihívást jelent a staking szolgáltatásokat kínáló vállalatok számára, és korlátozhatja ezeknek a szolgáltatásoknak a növekedését a jövőben.

A Kraken versenytársai, mint például a Coinbase, kihasználták az alkalmat, hogy tisztázzák: saját staking szolgáltatásaikban nem ők határozzák meg a letétbe helyezett összegek kamatlábát, mint ahogy azt a Kraken tette, ezért nem is lehet őket hozamtermelő termékeknek tekinteni. Az elmúlt héten azonban a SEC figyelmeztetést küldött a Coinbase-nek, állítva, hogy a cég staking szolgáltatásai is engedély nélküli értékpapíroknak minősülnek. Az ilyen jellegű figyelmeztetés azt jelzi, hogy az SEC valószínűleg kötelező érvényű jogi lépéssel, vagyis perrel fog fellépni.

A Shanghai bevezetése valószínűleg önmagában nem változtathatja meg az SEC egyre fokozódó ellenszenvét a staking közvetítőkkel szemben. Azonban egy másik, sokkal nagyobb stakinggel kapcsolatos célpontot is az ügynökség célkeresztjébe helyezhet: magát az Ethereumot.

Azon a napon, amikor az összeolvadás sikerrel átültette az Ethereumot a proof of stake rendszerre szeptemberben, az SEC elnöke, Gary Gensler, a Wall Street Journal szerint azt mondta a riportereknek, hogy a proof of stake hálózatokat a jutalmazási mechanizmusuk miatt értékpapír kibocsátásoknak lehet tekinteni, majdnem kiejtve az Ethereum nevét. Azóta Gensler fokozatosan építgeti az ügyet arra vonatkozóan,, hogy az ETH valószínűleg értékpapír, főként azzal az állítással, hogy csak a Bitcoin van nyersanyagként meghatározva.

Lehetséges, hogy az SEC, amely régóta az „befektetési szerződéseket” nevezi értékpapít típusnak, amely az „elvárt nyereséget mások erőfeszítéseiből származó bevétellel” tett befektetésekre vonatkozik, felhasználja a Shanghai bevezetését bizonyítékként az ETH-stakerek és az Ethereum magját alkotó csapat közötti értékpapíros megállapodás teljesítésére.

„Az emberek nem kapják meg azt az [Ethereumot], amit a staking jutalmakért kapnak, hacsak a Shanghai frissítés sikeres nem lesz” – mondta Michael Selig, a kriptó szabályozására specializálódott ügyvéd, aki korábban dolgozott a CFTC-nél. 

„Ki koordinálja ezt? Az SEC-nek lehet egy listája az emberekről. Ezek azok az alapvető erőfeszítések, amelyeket ezek az emberek tesznek azért, hogy ez megtörténjen.”

Bár Selig állítólag úgy véli, hogy az SEC ilyen lépése téves értelmezése lenne az értékpapír törvényeknek, különösen a Ethereum core fejlesztői csapatának decentralizáltsága miatt, attól tart, hogy ez az út a teljes Ethereum hálózat cenzúrázásához vezethet.

„Mit fognak mondani? ‘Nézd, ezek befektetési szerződések, és itt az a bizonyíték, hogy bizonyos emberek erőfeszítéseket tesznek?’” – mondta Selig.

Egy ilyen érv valószínűleg csak akkor kerülne elő, ha a kiutalások engedélyezettek az Ethereumon, és a potenciális szerződés az Ethereum és felhasználói között teljesül. 

Ha a Shanghai frissítés sikertelen lenne – egy valószínűtlen forgatókönyv, tekintve az Ethereum alapfejlesztőinek szorgalmát és tapasztalatát – az SEC még erősebb álláspontbon lenne, azzal érvelve, hogy az elégedetlen staker-csoportok nevében az Ethereum hálózat nem teljesítette a befektetési megállapodását.

Még nem lehet tudni, hogy az SEC vágya a kriptopénzek szabályozása iránt annyira megnőtt-e, hogy az egész blokklánc-ökoszisztéma egyik kulcspontját próbálja eltüntetni. De míg április 12 – a Shanghai bevezetésének dátuma – a kriptóipar számára jelképes mérföldkő marad, a szimbolika gyakran sokkal kézzelfoghatóbb következményekkel járhat a politika területén.

Az Ethereum Shanghai Update összegzése

Az Ethereum blokkláncának szeptemberi bevezetése óta a stakelt ETH állomány jelentős része szabadon mozog a kriptó ökoszisztémában. Azonban az Egyesült Államok értékpapírhatósága, az SEC egyre nagyobb figyelmet fordít a staking szolgáltatásokra, és az ilyen szolgáltatásokat kínáló cégek szabályozására. Az SEC a közelmúltban a Kraken tőzsdével szemben alkalmazta ezt az elvet és egy 30 millió dolláros bírságot szabott ki rájuk. A Coinbase is hasonló figyelmet kapott, miután az SEC kivizsgálta és valószínűleg jogi eljárást indít ellenük.

Az Ethereum legújabb frissítése, amely a Shanghai névre hallgat, valószínűleg nem befolyásolja az Ethereum hálózatát és a staking szolgáltatásokat, azonban az SEC már elindította a vitát arról, hogy az Ethereum értékpapírként kezelendő-e. Az Ethereum legújabb frissítése hozzáadhat bizonyos funkciókat az Ethereumhoz, amelyek az SEC-t és más szabályozó hatóságokat arra késztethetik, hogy a blokkláncot értékpapírként kezeljék. Ebben az esetben az Ethereum és a fejlesztői szabályozási problémákkal nézhetnek majd szembe, amelyek korlátozhatják a staking szolgáltatások fejlődését a jövőben.

Szólj hozzá!

34 Shares 359 views