Ethereum staking a Lido platformon

Mivel az Ethereum a 2.0 keretében áttér a Proof of Work rendszerről a Proof of Stake-re, többünknek nyílik lehetősége passzív jövedelem-szerzésre ezzel az egyszerű módszerrel.

Mi az a Proof of Work

Ez alapvetően a ‘bányászat’, amihez komoly felszerelés szükséges, és magas áramfogyasztással jár, illetve a bányászok határozzák meg az aktuális tranzakciós díjakat – illetve azokat részesítik előnyben, akik többet fizetnek érte, így előfordul(hat), hogy egy olyan tranzakciót hajtanak végre amit a tiéd után indítottak, mégis hamarabb fejeződik be.

Ugyanakkor a bányászok az elvégzett munka után kapnak fizetséget ETH formájában, amit eladnak, hogy fedezzék a költségeiket, és keressenek a dolgon.

Mi az a Proof of Stake

Itt azért incentivizálják a hálózat fenntartóit (stakelőket), hogy megtartsák az ETH tokeneket – ez tehát egy nagyon fontos különbség.

Viszont az ETH 2.0 PoS-re való áttérése nem indult egyszerűen, hiszen aki magától szeretett volna stakelni, az csak 32 ETH-es darabokban tehette meg – ennyi pedig nem volt mindenkinek raktáron.

Nem kellett azonban sokat várni, több platform is elkezdett lehetőséget biztosítani arra, hogy bármekkora összeggel részt tudjunk venni az ETH 2.0 létrehozásában.

Lido ETH Staking

Az elsők között volt a Lido ami felvállalta ezt – itt tehát gyakorlatilag bármekkora összeggel beszállhatsz az ETH stakelésbe, cserébe az ilyen típusú platformok közül a legjobb hozamot kapod.

De ez még csak az egyik fele a történetnek, hiszen a legfontosabb a likviditás problémája – sokan nem akartak ugyanis beszállni az ETH stakelésbe, mivel a stakelt ETH határozatlan ideig (amíg az ETH 2.0 el nem indul) zárolva marad.

Ez viszont probléma, mert lássuk be, nagy összegekről beszélünk, ami valahova bezárásra került, és bár termel X%-ot, nem volna baj, ha bármikor hozzá tudnánk férni.

Szerencsére erre létezik megoldás, a Lido platformon a stETH képében.

ETH likviditás

A megvalósítás a következő:

  • stakels ETH tokent a lido platformon éves 5% hozamért
  • ezért cserében stETH tokent kapsz
  • az stETH tokeneket tovább használhatod más platformokon további 5+% hozamért

Tehát az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt.

Hiszen egyrészt a befizetett ETH segít a 2.0-ra való átállásban, Te kapsz érte staking jutalékot, de bizonyos formában nálad is marad a befizetett eszköz (gyakorlatilag egy ‘váltó’, a stETH formájában).

Ethereum staking menete a Lido platformon

A fenti gombra kattintva egyből az ethereum stakinghez jutsz.

Tárca csatlakoztatása

Kattints a jobb felső sarokban található ‘connect wallet’ gombra, hogy hozzácsatlakoztasd a tárcádat majd válaszd ki azt, amelyiket használni szeretnéd.

Ethereum staking

ethereum staking a lido platformon
  1. Bizonyosodj meg róla, hogy a ‘stake‘ fül aktív
  2. Stakelt ETH tokenért stETH tokent kapsz cserébe
  3. Add meg a stakelni kívánt ETH mennyiéségét, majd mielőtt a ‘submit‘ gombra kattintasz
  4. Ellenőrizd, hogy a tranzakciós díjak megfelelőek számodra (az Ethereum lánc drága, de itt legalább előre látod, mennyibe fog kerülni)
  5. Ha minden ok, kattints a metamaskban a ‘confirm‘ gombra – ellenkező esetben itt még meg tudod szakítani a tranzakciót a ‘reject‘ gombra kattintva

Itt már csak várnod kell, majd ha a tranzakció végbement, az ETH staking résszel meg is vagy.

Ha szeretnéd hozzáadni a stETH tokent a tárcádhoz, több módon is megteheted.

A legegyszerűbb, ha a Coingecko stETH oldalán rákattintasz a metamask ikonra a token címe mellett, és ez hozzáadja azt a tárcádhoz.

stETH hozzáadása metamaskhoz

Ha bonyolultabban szertnéd, egyszerűen lapozz a tárca aljára, majd kattints az ‘import tokens‘, majd a ‘custom token‘ fülre.

A token contract addresst kell mindössze kitöltened, amit például a coingecko stETH token oldalán találsz meg, majd a ‘copy’ ikonra kattintva kimásolod azt és beilleszted a tárcádban a ‘Token Contract Address‘ mezőbe és rányomsz az ‘Add Custom Token‘ gombra.

A stETH token okosszerződésének címe (ha nem akarsz más oldalakra menni): 0xae7ab96520de3a18e5e111b5eaab095312d7fe84

Extra likviditás

Az ETH stakeléssel megvagyunk, de innen jön a ‘defi varázslat‘, hiszen gyakorlatilag megmaradt a stakelt ETH-d, amit tovább tudsz használni!

A Lido Ecosystem oldalon megtalálsz minden szolgáltatást, ahol használni tudod a stETH tokeneket!

Lido ecosystem All apps

De minket innen a harmadik fül érdekel, ahol további hozamokért cserébe használhatod a stakelt ETH fejében kapott stETH likviditást.

Lido ecosystem Use stETH

Az egyes platformokra kattintva a megfelelő oldalakra jutsz, ahol használhatod a stETH tokeneket.

Az ‘Anchor protokcol-t‘ választva például egy bridge-hez jutsz, amin keresztül átviheted a tokeneket az Ethereum hálózatról a Terra hálózatra, ahol szintén használhatod őket, de sokkal olcsóbb tranzakciós díjakkal.

stETH Ethereum Terra bridge

A Balanceren a wstETH / WETH páron jelenleg 6.59% az APR – ezt BAL tokenben kapod meg.

Balancer wstETH / WETH pool

A harvest.finance oldalon jelenleg 5.47% APY vár, amelyet $CRV, $CVX, $LDO és $FARM tokenekben fizet.

harvest.finance CRV:STETH farm

Tehát ha a tárcádban lévő ETH-t szeretnéd a lehető legkisebb rizikóval és a lehető legnagyobb hozammal (összesített hozam EHT + stETH kombinálva akár 10+%), érdemes a Lido platformot választanod.

Persze nem ‘csak’ ETH stakingre jó a Lido.

Ha szeretnéd, a Terra ecosystem $LUNA, vagy a Solana $SOL tokenét is tudod a platformon keresztül stakelni.

ethereum 2.0 staking | Terra Luna staking | Solana SOL staking

Szólj hozzá!

23 Shares 1.1K view