Hogyan keress pénzt a weboldaladdal

Blogot, vagy weboldalt indítani és pénzt keresni vele manapság könnyebb, mint valaha.

Nem is olyan régen csak a kiváltságosok (programozni tudók és / vagy elég pénzzel rendelkezők) tudtak weboldalt indítani.

De pénzt keresni sem volt vele könnyebb. A PayPal még gyerekcipőben járt, Stripe még nem létezett (hogy a Barionról és más magyar vonatkozásról ne is beszéljünk).

Valamint az e-mail marketing sem volt még olyan egyszerűen használható.

Affiliate programok? Azokról meg ki hallott akkoriban?

Manapság viszont szinte fillérekből el tudsz indítani és karbantartani egy blogot, vagy weboldalt például WordPress segítségével.

De attól, hogy egyszerűbb lett pénzt keresni a weboldallal, még nem jelenti azt, hogy az összes blogger ezt tenné.

A ConvertKit 2017-es értékelése szerint a profi bloggerek átlagosan $138,064-t kerestek 2016-ban, míg az amatőrök (a kérdőiv kitöltőinek 86%-a) mindössze $9,497-t (bár ezzel itthon is sokan kiegyeznének).

A különbség mindenesetre elképesztő.

Különösen annak fényében, hogy a legtöbben azért kezdenek blogot írni, hogy leváltsák az állásukat, és ebből éljenek.

Tehát hogy leszel kezdőből profi, aki komoly pénzeket keres a blogjával?

Kezdésnek nem árt, ha van egy jó kis marketing terved, ami lefedi a tartalomkészítést, egy profitábilis témakört (niche) és jól működő monetizációs stratégiát.

Mikor jön el az ideje, hogy monetizáld a blogod?

Konkrét látogatószámot, vagy feliratkozószámot mondani elég nehéz.

Ez attól is függ, hogy milyen típusú terméket, vagy szolgáltatást árulsz.

Ettől függetlenül itt van két dolog, ami segíthet kitalálni:

 • Legyen állandó látogatottságod: nincs szükséged több tízezer látogatóra, de havi 1000 körüli látogatottság azt mutatja, hogy valamit jól csinálsz.
 • Építs hírlevél-listát: itt sincs szükséged őrült számokra, hiszen egy kisebb, de jól célzott listával is érhetsz el sikereket.

Habár a két tanács fentebb ad némi iránymutatást, ez leginkább a számokról szól.

Tegyük fel, hogy szeretnél 300.000 Ft-ot keresni – ezt több módon is elérheted:

 • Eladhatsz egy 10.000 Ft-os terméket 30 embernek.
 • Vagy 50.000 Ft-os terméket 6 embernek.
 • Kérj akár 300.000 Ft-ot weboldalért vagy konzultációért.

A pénzkereset inkább matek, mint valami varázslat, ne gondold túl.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ez egy egyszerű áremeléssel elérhető legyen. Alkalmazz olyan stratégiát ami jól működik azzal, ahol éppen tart most a blogot, vagy olyat, ami kifejezi, hol szeretnél lenni a közeljövőben.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan tudod monetizálni a blogod, akárhol is tartasz: legyen akár több ezer látogatód, vagy csak egy épp most indult blogod.

Bemutatunk néhány stratégiát, amiket más bloggerek használnak bevételszerzésre különféle témakörökben, és hogyan alkalmazhatod ezeket a saját weboldaladra.

1. Legyél szabadúszó író az általad választott témakörben

Ez tényleg az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan egy kis pénzt tudj keresni azzal, hogy tartalmat készítesz más (a tiédnél ismertebb) blogokhoz.

Hiszen gondolj csak bele: azért indítottad el a blogodat mert az a témakör, amiről írsz érdekel, és tudsz is róla valamennyit (valószínűleg többet, mint az olvasóid nagy része). Miért ne fordítanád ezt az előnyödre?

Manapság elképesztő igény van jól megírt tartalomra, hiszen mindenki látogatókat szeretne, ahhoz pedig elengedhetetlen. Cégek és bloggerek is keresnek olyan embereket akik ebben tudnak nekik segíteni.

Ez egyenlőre leginkább angol nyelvterületen működik, de Magyarországon is egyre többen keresnek ilyen embereket.

Ha szeretnéd tudni, mennyit kérhetsz el a szolgáltatásért, nézz szét Fiverr-en, vagy az Elance-n – de kijelenthető, hogy tőlünk nyugatabbra az ilyen típusú szolgáltatásért simán elkérhetsz óránként 10-15.000 Ft körüli összeget.

Ez persze nagyban függ a tapasztalattól, és a témakörtől is.

A legjobb témakörök:

 • technológia
 • marketing
 • egészség
 • ajánlat / árajánlat

Ihletért keresd fel a Copywriter weboldalát.

Persze, amikor kezdesz, még nem kérhetsz el ennyit, de ahogy nő a tapasztalatod (és ügyfélköröd), úgy emelheted az áraidat. Vigyázz, ne értékeld alul magad!

Ne feledd, ha túl keveset kérsz, egyszerűen nem éri meg az időráfordítás, valamint a kedved is hamar elmegy, ha azt látod, hogy fillérekért dolgozol.

Csak azért ne kérj keveset, hogy ügyfeleket szerezz!

Mivel jelenleg az árazást próbáljuk kitalálni, valószínűleg érdemesebb projekt alapon meghatározni a költségeket órabér helyett (legalábbis az elején) – hiszen nem lehetsz benne biztos, mennyi időt kell ráfordítanod.

Ha projekt alapon gondolkodsz, külön inspirációt nyújthatsz, hogy jó munkát végezz a lehető legrövidebb idő alatt. Hiszen így az ügyfél is elégedett, és téged is hamarabb kifizet. Valamint előre tudja, hogy mennyibe fog kerülni a munkád.

Blogbejegyzést már $15 összegtől lehet íratni, de a minőségi cikkekért inkább olyan 10.000 Ft körüli összeget kérnek az iróik. Ez az összeg persze témakörtől (és országtól) függően a többszörösére is felmehet.

A legjobb az egészben, hogy szabadúszó szövegíróként nincs szükséged egetverő forgalomra ahhoz, hogy elkedj pénzt keresni. Hiszen a megrendelőket a tartalmad minősége érdekli.

Szabadúszó bloggerként az a munkád, hogy olyan írott tartalmat készíts, ami megragadja a látogató figyelmét – például segíti a konverziót egy webshopban vagy landing page-n.

Egy 2019-es tanulmány szerint a weboldal tulajdonosok egyre többet költenek tartalomra, és 50%-uk emeli az erre szánt költségkeretet 2019-ben.

Amíg az általad választott témakörben vannak olyan üzletek aki pénzt keresnek, szükségük lesz friss tartalomra, tehát szükségük lesz olyan szabadúszó írókra, mint Te is vagy!

Vedd észre az előző bekezdés fontos részét: az üzletek pénzt kell, hogy keressenek. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz szabadúszó íróként, hogy olyan témakört választasz, melyben az üzletek nem engedhetik meg, hogy alkalmazzanak (vagy eleget fizessenek).

Például lehet, hogy a művészet a hobbid, és erről szeretsz írni, de vajon hány blog engedheti meg magának, hogy írókat alkalmazzon ebben a témakörben?

Ahhoz, hogy tartósan pénzt keress ezzel, meg kell találnod a profitábilis témakört.

A leggyorsabb módja annak, hogy leteszteld a piacot az, hogy megnézed hány szabadúszót találsz, aki ilyen témában ír. Egy gyors keresés a linkedin-en, vagy Fiverr-en választ is adhat erre.

Ez tehát a módja, hogy megerősítsd, jó témakörben mozogsz.

Azt már megerősítettük, hogy nem kell sok látogató ahhoz, hogy szabadúszó íróként pénzt keress, de ez nem azt jelenti, hogy az emberek csak úgy varázsütésre megtalálják a blogodat, és felbérelnek.

Nem árt, ha reklámozod a szolgáltatásod.

Amikor megírtad a bemutatómintáidat, esetleg lehozta egy blog egy vendégcikkedet, elkezdhetsz kapcsolatot építeni azokkal a cégekkel / weboldal tulajdonosokkal, akikkel szívesen dolgoznál.

Készíts profilt az Upwork, SEOclerks vagy Fiverr oldalakon (ha tudsz angolul írni), vagy például Freelancer.hu-n, ha magyarul írnál.

Bár a fent említett platformokon dolgozók közül van, aki kényelmesen meg tud ebből élni, a legtöbbjük elég keveset keres.

Hogy ne a ‘futottak még’ helyekért harcolj a többiekkel a szabadúszó weboldalakon, neked kell kapcsolatba lépned leendő ügyfeleiddel.

Hogyan találj blogokat, amikre írhatnál?

A Google-ről hallottál már? Kezdésként szépen gépeld be a választott témakörödre jellemző kulcsszavakat a keresőbe és válogass a keresési eredményekből.

Valószínűsítheted, hogy azok, akik az első oldali találatok között megjelennek, költenek a tartalommarketingre. Azoknak pedig, akik a 2., 3., stb. oldalakon jelennek meg, szimplán szükségük van rá (és keresőoptimalizálásra). Győzd meg őket!

Ha például egészség témakörben szeretnél írni, keress rá az ‘egészséges fogyás’-ra:

Ha ezzel megvagy, készíts egy listát az oldalakról, e-mail címekről, majd léphetsz tovább a következő kulcsszóra.

Tipp: Ha megkönnyítenéd a dolgod, használj outreach eszközöket, mint például a snov.io.

Ezek után nincs más dolgod, mint felvenni a kapcsolatot a blogok tulajdonosaival és felajánlani a szolgáltatásaidat.

Kovácsolj előnyt a weboldaladból

Amellett, hogy elkezdesz új ügyfeleket keresni, használd a weboldalad is – végülis író lennél, nem igaz?

Fektess energiát inbound marketingbe (fizetett hirdetések / tartalommarketing / hírlevél) és keresőoptimalizálásba, hogy még több ember megismerje a munkádat.

2. Áruld a saját e-könyved

Az ebookok eladása az egyik legnépszerűbb (és talán legegyszerűbb) módja annak, hogy pénzt keress a weboldaladdal. Tökéletes, hiszen egy ebookot írni elég egyszerű, és tudod úgy árazni, hogy a látogatóid nagy része meg tudja venni. Plusz, mivel digitális, nem kell félni tőle, hogy elfogy.

De az ebook sokkal több annál, mint gyors pénzkereset. Ezzel könnyen letesztelheted, hogy a látogatóidat érdekli-e az, amit mondani szeretnél. És hogy érdekli-e őket annyira, hogy pénzt adjanak érte.

Mellékesen pedig feliratkozószerzésre is kiváló.

A közvélekedéssel ellentétben itt sincs szükséged hatalmas látogatottságra, hogy pénzt keress vele.

Itt van például David Oudiette, aki a landing page készítésben szerzett tapasztalatait egy 252 oldalas ebookba sűrítette. A $39-os ebook $13,000-t hozott neki, pedig nincs kiemelkedő látogatottsága a blogjának.

(Persze nem ártott neki, hogy remekül tud landing page-t készíteni.)

The landing page cookbook ebook (Kép forrása: your landing page sucks!)

Hogy mit tett ezért:

 • A látogatóit megkérdezte a saját landing page-eikről, majd ingyenes tippeket adott nekik és a az ebook-hoz irányította őket.
 • Megválaszolt egy csomó kérdést és segített az embereknek redditen és quora-n (te is kereshetsz releváns fórumokat, és facebook csoportokat, ahol tudsz segíteni) és belinkelte a könyvet, mint extra információ
 • Sőt, ismeretlenül emaileket küldött weboldal tulajdonosoknak, akiknek ingyen tanácsot adott, min változtassanak, majd (kitaláltad?) az ebook-hoz irányította őket.

Tehát, bár nem volt sok látogatója, beletett egy rakás munkát.

Itt van ugyanakkor Taylor Pearson aki több, mint 5,000 könyvet adott el mindössze négy hét alatt 2015-ben, és $60,000-t keresett ezzel az egy ebookkal. Pedig akkor még csak 700 feliratkozója volt.

Tipp:

Ne várj rá, hogy százak iratkozzanak fel a hírleveledre, vagy ezrek látogassák a blogod! Kezdj el valamit árulni már az elején! Mindenki nulláról kezdte!

Ő így csinálta:

 • Megkérte a blog látogatóit, hogy olvassák el a kéziratot és mondják meg, mi nem tetszik benne.
 • Indított egy Facebook csoportot, ahol ezek az emberek megoszthatták a véleményüket.
 • A csoporttagok közül mindenki kapott egy példányt, így őszinte véleményt hagyhattak az Amazonon.
 • A feliratkozóit folyamatosan tájékoztatta mindenről, így ők is alig várták a könyv megjelenését.
 • Személyre szóló emailt küldött mindenkinek a Gmail kontaktok közül.
 • Indított egy giveaway-t, hogy promótálja a könyvet.

Az eredmény?

A könyv bestseller lett az Amazon small business kategóriájában. Bár ez valós eredmény, érdemes elolvasni, hogyan lehet amazon bestseller iróvá válni akár 10 eladott könyvvel.

The End of Jobs ebook (Amazon)

Az egyik ügyfelem is árul könyveket az Amazonon, ha hallottál már a Faith No More-ról, ezeket mindenképpen nézd meg!

Konklúzió: jó marketinggel és jó könyvvel könnyen elérhetsz sikereket. Nem a sok látogató és feliratkozó kell, és nem is az, hogy Te legyél a legjobb a területeden. Jusson eszedbe, hogy bármilyen (számodra) triviális dologról írsz, a látogatóidnál valószínűleg többet tudsz a témában. Ezért követik a blogodat.

Hol áruld az ebookodat?

Ez Magyarországon elég trükkös kérdés. Angol nyelvterületen ugye, számolatlanul teremnek az ilyen piacterek, ahová milliók járnak vásárolni.

De ez pont azért jó, amiért rossz is – rengeteg vásárló, ugyanakkor rengeteg könyv, azaz konkurencia…

Persze te is felteheted a könyvedet az Amazonra, a Goodreads-re, vagy Smaswords-re. Ugyanakkor itt van a kedvencem, a Gumroad, ahol nekem is van fent egy könyvem. Ez utóbbi nem kimondottan könyves piactér, de remekül funkcionál digitális (és fizikális) termékek árusítására.

Ugyanakkor miért nem árulod őket a weboldaladon? Ott van a WooCommerce, vagy az Easy Digital Downloads plugin, amivel pikk-pakk webáruházat varázsolsz a WordPress weboldaladból.

De kipróbálhatod például a Google Playt is, igazából nem az számít, hol árulod, hanem hogy az emberek tudjanak róla, és könnyen meg tudják venni.

Az Amazonnak (és a nagy piactereknek) egyébként megvan az a hátrányuk is, hogy a profit egy (néha nagy) részét megtartják maguknak. De ha több könyvet adsz el, és jó értékeléseket ad, az még több könyv eladásához vezet.

A témát természetesen te választod meg, én például az angliai spórolási módokról írtam az említett könyvemben. Nem lettem bestseller-szerző, de azért hozott pár fontot 🙂 Viszont ennél a könyvnél (amiből elég sokat ingyen adtam) nem is ez volt a lényeg, hanem a másodlagos bevétel, de erről kicsit később.

Használd a hunglish kódot, és ingyen a tiéd!

Így spórolj mindenen az Egyesült Királyságban!

Vissza a témákra: ha mondjuk kutyákról írsz, az ebookban jobban kifejthetsz egy témakört, például a kiskutyák szobatisztaságra szoktatása.

Ne félj újra felhasználni azt amit a blogodban már megírtál, de egészítsd ki még több információval.

Hogyan készíts ebookot?

Ha úgy gondolod, hogy a blognál tovább nem terjed az tudományod, nyugodtan fogadj fel valakit, aki megírja helyetted (ghostwriting). Egy kis kutatással (google a barátod) itthon is találsz ilyeneket.

Angol nyelvterületen érdemes körülnézni az Upwork, vagy akár a Fiverr weboldalakon – bár ez utóbbi az olcsó munkákról híres, de lehet találni olyanokat, akik értenek ahhoz amit csinálnak.

Ne feledd, olcsó húsnak híg a leve (és további népi bölcsességek) és azt kapod amiért fizettél. Ne lepődj meg, hogy a profik mennyivel többet kérnek, mint az olcsó fusi-írók.

Ha magad indulnál neki, a Canva egy ingyenes eszköz, amivel gyorsan és egyszerűen szerkesztheted meg a könyved (grafikával és mindennel). Ha valaki mást keresnél aki megcsinálja helyetted, itt vannak a barátaink a Missing Cloud-nál, de külföldön ilyen például a 99designs.

Hol reklámozd?

Erről már ejtettünk néhány szót, de foglaljuk csak össze:

 • legyél segítőkész fórumokon és Facebook csoportokban
 • mutasd be a weboldaladon
 • hírlevélben
 • közösségi platformokon a követőidnek
  • facebook
  • youtube
  • instagram
  • twitter

Sok sikert, és értesíts minket is a hozzászólásokban, ha lett eredménye az itt olvasottaknak! A bejegyzés újabb ötletekkel frissül.

Szólj hozzá!

23 Shares 2.2K views