mi az az átmeneti veszteség (impermanent loss)

Az aave, uniswap, yearn és hasonlók kapcsán rengetegen ismerkedtek meg a DeFi (decentralized finance) fogalmával, valamint olyan dolgokkal, mint a liqudity provider, yield farming és hasonlók.

Mivel közületek sokan használják a uniswap váltót, esetleg liquidity providerként is tevékenykednek, itt az ideje beszélni a DeFi sötét titkairól is, mint az impermanent loss (átmeneti veszteség).

Ha még nem vagy tisztában ezek jelentésével, ajánlom figyelmedbe a DeFi szótárunkat.

miaza | defi (ebook) letöltése

A legtöbb önjelölt bankárnak (főleg akik kaptak egy tonna UNI tokent és égnek a vágytól, hogy még többet keressenek rajta) fogalma sincs, hogy ez egyáltalán létezik, és csúnya meglepetés érheti őket, amikor ki akarják venni a nyereséget.

Ebben a bejegyzésben igyekszünk elmagyarázni a jelenséget, amit úgy hívunk

Impermanent Loss

Azaz átmeneti veszteség, ami abban mutatkozik meg, hogy a liquidity providerek (akik kirptodeviza-párokat tartanak a pool-okban, hogy mások devizaváltását elősegítsék) itt tárolt tokenjeinek csökken az értéke ahhoz képest, mintha csak a tárcájukban tartanák ezeket.

Miért átmeneti?

Ha a tokenpárok relatív ára visszatér az eredeti állapotra (amikor vásároltad), a különbség (veszteség) eltűnik és megkapod a kereskedési díjak rád eső részének teljes összegét.

A való világban azonban ez a legritkább esetben történik meg.

Leginkább az történik, hogy az átmeneti veszteség maradandó veszteséggé válik, ami csökkenti a bevételedet, vagy akár negatív hozamot (veszteséget) generál.

Amikor likviditást biztosítasz, egy valutapárt veszel meg, tehát például ETH / LINK – 50 / 50 arányban.

Az árak viszont változnak, ezáltal nő a különbség az általad biztosított tokenek értékében és számában.

Ha valaki elad LINK-et, tőled ETH-t kap, ha valaki LINK-et venne, azt neked EHT-ban fizeti.

Alapvetően, minél nagyobb értékben változik az egyik token árfolyama a másikhoz képest, annál nagyobb a rizikó, hogy nem tér vissza a kiindulási állapotra, és ez veszteséghez vezet a Te oldaladon.

Nézd meg az alábbi képen, hogyan változott a LINK / ETH árfolyama.

A LINK árfolyama 715%-ot nőtt az adott időintervallumban, míg a LINK/ETH AMM (automatic market maker) pár 17,47% veszteséget realizált, az átmeneti veszteség értéke pedig 32,5%. Máris meggondolod, hogy így keress pénzt, ugye?

eth_link_impermanent loss

Ez természetesen nem tekinthető befektetési tanácsadásnak, de ha mindenképpen ebbe az irányba szeretnél menni, a legjobb ha olyan devizapárokat találsz, amelyek együtt mozognak és viszonylag állandó az értékük.

Ehhez segítségedre lehetnek az alábbi eszközök a Uniswap liquidity pool-okhoz:

Zumzoom

Uniswap ROI

Uniswap használata

Liquidity providerként tevékenykedsz? Volt olyan élményed (jó, vagy rossz) amit megosztanál velünk? Írd meg kommentben, hogy mások is tanuljanak belőle!

Szólj hozzá!

40 Shares 1.5K view