uniswap használata kezdőknek

Az itt leírtak nem tekinthetők befektetési tanácsadásnak.

Mindenki csak a saját felelősségére fektessen kriptodevizákba olyan pénzzel, amit nem sajnál elveszíteni.

Más szóval, ha hülye akarsz lenni, csináld. De csak saját felelősségre.

uniswap használata - uniswap főoldal
uniswap főoldal

Hacsak nem egy kő alatt töltötted az elmúlt hónapokat (de legalábbis az elmúlt néhány napot), hallanod kellett a Uniswapról. Vagy legalábbis a DeFi-ról.

A Uniswap néhány napja felrobbantotta a közösségi médiát a kriptopiacokkal együtt, amikor a késői airdrop keretében mindenkinek adott 400-at a natív tokenjéből, aki szeptember 1 előtt használta a platformot.

Mindenki kapott $UNI tokent, aki legalább egyet váltott, viszont aki liquidity provider volt a platformon, még sokkal többet.

A tokent jelenleg $6 körül kereskedik.

Mi az a Uniswap?

A Uniswap egy decentralizált kriptodevizaváltó protokoll, ami elképesztően rövid idő alatt tett szert hatalmas népszerűségre, és igazi DeFi forradalmat indított el társaival.

Hogy meg tudd ítélni, mekkora hatással volt a kripto-térre: váltási volumenben felülmúlta a Coinbase-t.

A decentralizált váltók már itt vannak egy ideje (kyber.org például) – alapvetően okosszerződések gyűjtőhelyei, amelyek lehetővé teszik, hogy a vágyott kriptodevizát egyenesen a tárcádból válthasd. Nincs szükség harmadik félre, centralizált váltókra, nincs KYC és várakozási idő, hogy elkölthesd amit vettél.

A Uniswap az Ethereum blokkláncnak és az azon készíthető okosszerződéseknek hála háromféle dologra jó.

 • tokenek átváltására
 • likviditás biztosítására a válaszott kriptodevizapáron
 • likviditás kivételére a pool-okból

A Uniswap előnyei

Van néhány elég menő tulajdonsága, mint például:

 • Anoním – nincs KYC (tudod, amikor elő kell szedned a gázszámlát, hogy igazold, hol laksz). Egyedül a MetaMask-ra, vagy hasonló tárcára van szükséged hozzá.
 • Biztonságos – mivel nem tárol tokeneket, pont olyan biztonságos, mint az Ethereum blokklánc maga. Az okosszerződéseket auditálják.
 • Új tokenek – bárki készíthet egy új ERC-20-as tokent, és azt ETH-val párosítva egy új devizapárt hozhat létre (likviditás). Tehát, itt találod meg leggyorsabban az új tokeneket.
 • Alacsony díjak – a centralizált váltók 0,5% körüli díjával szemben a Uniswap 0,3% díjat számol fel
 • Trustless – a centralizált váltókkal ellentétben itt Te birtoklod a privát kulcsokat, így senki más nem férhet hozzájuk.

A Uniswap hátrányai

Semmi sem fenékig kolbász, a Uniswapnak is vannak hátrányai.

 • Ethereum blokklánc díjai – azaz a rettegett GAS Fee… mivel az ethereum blokkláncon fut, azokat az okosszerződéseket használja, amiknek a díját ETH-ban fizetjük. Mivel ez nagyban leterheli az Ethereum blokkláncot, a díjak sokszorosukra növekedtek. Az ETH 2.0 (talán néhány éven belül) megoldja ezt a problémát.
 • Sikertelen tranzakciók – ha nem jól állítod be a GAS díjakat (vagy a legolcsóbbal próbálkozol), a tranzakciók sokszor sikertelenek, de a GAS díj legalább elveszik ilyenkor…
 • Scam tokenek – ami az előnye annak, hogy bárki készíthet egy tokent és adhat likviditást a váltóhoz, a hátránya is. Volt olyan 6 óra a platform életében, amikor a felkerült tokenek 35%-a scam volt.

A Uniswap használata

Ha videón néznéd meg, tessék:

Ha olvasnál:

A platform felhasználói (akár Te is) adják a likviditást (devizapárokat), ez teszi lehetővé az átváltást egyikről a másikra. Amikor befizetsz egy devizát a pool-ba, megkapod a másik devizát mint ellenértéket.

Mivel ez egy nyitott protokoll, bárki használhatja, és bárki készíthet is hasonló alkalmazást (lást SushiSwap), de még mindig az eredeti a legnépszerűbb.

Nyiss egy MetaMask tárcát

Szerencsére vagyunk olyan jófejek, hogy ezt egy videón megnézheted, ha magadtól nem boldogulnál:

A Uniswapot használhatod egyébként más ERC-20-as tárcákkal, mint például a Trust Wallet, vagy a Coinbase tárcája. De mivel a MetaMask a böngésződbe épül be, szerintünk ez a legjobb, na.

Vegyél néhány ETH-t

Ez fontos, mivel nélkülözhetetlen a vásárláshoz. Ha már vannak más altcoinjaid, akkor is ETH-ban fizeted a váltási költségeket.

Hogy mennyit vásárolsz, rajtad múlik, de fontos, hogy fedezze a vásárlást és a GAS-t is.

Előbbit megtalálod, ha egyszerűen beírsz egy devizapárt a Uniswap felületén, a díjakat pedig legegyszerűbben az ethagasstation oldalon, vagy az etherscan felületén tudod megnézni.

Figyelj arra is, hogy az ETH-t el is kell juttatni a tárcádba, ez is pénzbe kerül.

A legegyszerűbben a Coinbase-n tudsz ilyet venni, ha segítségre lenne szükséged a regisztrációhoz, itt találsz hozzá leírást (tipp: add meg az ‘addingyen’ kódot).

Irány a Uniswap

Katt ide, ahol elolvashatd a dokumentációt (amúgy érdekes), majd a launch app-ra kattintva a váltóhoz jutsz, ahol ez a kép fogad:

Kattints a ‘connect to a wallet’ gombra a jobb felső sarokban, és válaszd a MetaMask-ot (vagy amilyen tárcád van).

A MetaMask popupban jelentkezz be és fogadd el a feltételeket.

Token kiválasztása

Mivel kezdésnek valószínűleg EHT-d van csak, a felsőt ne piszkáld. Az alsóra kattintva kiválaszthatod a tokeneket, vagy válthatsz egy másik listára, mivel a Uniswap már ezeket is támogatja.

Ha nem találod álmaid shitcoinját, akár hozzá is adhatod, ilyenkor nem kell mást tenned, mint hozzáadni a token okosszerződés-címét. Ezt a legegyszerűbben a coingecko-n találod meg.

Csak másold le a címet és illeszd be a Uniswapon, ilyen egyszerű.

Vagy akár beillesztheted az alábbi link végére, ekkor a token Uniswap oldalára jutsz, ahol egyből kereskedhetsz is vele.

https://uniswap.info/token/ide-illeszd-a-címet

Természetesen ilyenkor megjelenik egy figyelmeztetés, hogy akárki létrehozhat ilyen tokent, vigyázz vele, blablabla. Vigyázz vele!

Ezután add meg, hogy mennyi ETH-t szeretnél elkölteni, ha az összeset, kattints a ‘MAX’-ra. De megadhatod a vásárolni kívánt token darabszámát is, ha inkább abból indulnál ki. Bármelyikbe írsz, a másik automatikusan kitöltésre kerül a váltási értékkel.

Itt figyelj a ‘slippage tolerance’ sorra – minél kissebb ez a szám, annál nagyobb esély arra, hogy a tranzakció nem megy végbe.

Gyakorlatilag azt jelenti, hogy mennyi árváltozást tolerálsz a tranzakció során.

A Price Impact pedig azt mutatja meg, hogy a tranzakciód mekkor hatással lesz az adott kripto árára. Minél nagyobb az összeg (vagy nagy a jelenlegi pool likviditásához képest), annál nagyobb változást hoz az árban.

Ha minden megfelelő, kattints a swap-ra.

Itt mégegyszer átnézheted, hogy minden rendben-e, majd kattints a Confirm Swap-ra.

Ezután a MetaMask-ban (vagy az általad választott tárcában) is engedélyezned kell a tranzakciót a díjakkal együtt.

Ha mindennel elégedett vagy, kattints a Confirm gombra.

Innentől Isten, és az Ethereum blokklánc kezében van a tokenek sorsa, de ha minden rendben megy, pár percen belül végbemegy a tranzakció – amit követhetsz az etherscanen a visszaigazoló ablakban megjelenő linkre kattintva.

Jelenleg az Ethereum blokklánc pont a DeFi miatt extrém terhelésnek van kitéve, ezért a tranzakciók tovább tarthatnak a megszokottnál, illetve többe kerülnek.

Tokenek kezelése

Ha végbement a tranzakció, a MetaMask tárcádban megtalálod a vásárolt tokent.

De mi van, ha nem látod?

Nem kell kétségbe esni, előfordul, hogy itt is hozzá kell adni a tárcához, ahogy néhány bekezdéssel feljebb tetted a Uniswap felületen.

Kattints a tárca alján található ‘Add Tokens’ gombra, majd vagy írd be a token nevét, vagy, ha nem található, a ‘Custom Token’ fülre kattintva illeszd be az okosszerződés címét, majd kattints a Next-re.

Innentől a token a tiéd, azt kezdesz vele amit akarsz. Add el, vagy tartsd meg, csak rajtad múlik.

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is! Véleményed van? Szólj hozzá lejjebb!

Szólj hozzá!

20 Shares 1.7K view