DeFi szótár

A DeFi (vagyis decentralized finance) az egyik legizgalmasabb dolog volt 2020-ban – és idén is.

Ennek a lényege, hogy ahelyett, hogy egy banknak adnád át a pénzedet, a DeFi segítségével passzívan kereshetsz rajta, befektetheted, vagy éppen kölcsönadhatod – vagy kölcsönveheted másokét.

Bár bonyolultnak hangzik, igazából egyszerű a dolog, de azért (a veszélyei mellett) nem árt néhány dologgal tisztában lenned.

A DeFi tranzakciók a blokkláncon kerülnek végrehajtásra, tehát alpavetően hamisíthatalanok, de megvannak a maga veszélyei, tehát csak és kizárólag olyan összeggel vágj bele, amelynek az elvesztését megengedheted magadnak. Mi szóltunk!

Ugyanakkor az sem árt, ha tisztában vagy a DeFi alapfogalmakkal. Ez a bejegyzés ebben segít.

defi szótár

1. Collateral jelentése

Bizonyos (lending) platformokon a felhasználók biztosítékot helyeznek el annak érdekében, hogy kölcsönt vehessenek fel egy másik kriptodevizában.

Például az ETH-dat lekötheted egy ilyen platformon és vehetsz kölcsön DAI-t, vagy USDC-t.

Jellemzően a biztosíték nagyobb (túlbiztosítás) mint a felvehető összeg – például a Celsius-on a biztosíték 25, 33, vagy 50%-a vehető fel.

Az alábbi képen a Geist platform kezelőfelülete látható.

Collateralként $310 érték van elhelyezve $100 kölcsönnel szemben.

A Health Factor mutatja a kölcsön állapotát – 1-es mutató felett tartva nem kell a pozíció likviditásától félni – ezt azonban könnyen befolyásolhatják az ármozgások.

Az LTV azaz a Loan To Value ratio a kölcsön és az elhelyezett érték viszonyát jelenti.

Ez a jelenlegi állapotban azt jelenti, hogy $1 elhelyezett értékre $0.32 kölcsön vehető fel.

2. DEX/CEX jelentése

A DEX a Decentralized Exchange, a CEX pedig a Centralized Exchange rövídítése – mindkettőn vehetsz és eladhatsz kriptodevizákat, tokeneket.

A DeFi és CeFi közti különbségeket alapul véve, a DEX is egy független platform, amelyeken algoritmusok és okosszerződések kezelik az eszközöket, szemben a CEX-szel, amit egy vállalat, gazdasági társaság üzemeltet a szokásos formában.

A legnagyobb DEX-ek a Uniswap, Kyber, 1INCH, míg a CEX-ek közül érdemes megemlíteni a Coinbase-t és a Binance-t.

A CEX-ek adott esetben olcsóbbak lehetnek, de némelyik DEX-szel ellentétben a felhasználóknak nincs beleszólása a működésükbe.

3. DAO jelentése

A DAO a Decentralized Autonomous Organisation rövidítése. Alapvetően ez egy olyan társaságot jelöl, amelynek nincsenek emberi munkatársai, vagy menedzsere. Minden, ami ezen belül történik, teljesen automatizált és olyan „open-source” kódot használ ami bárki számára látható, leelenőrizhető. Mivel ez is a blokkláncon létezik, a DeFi-hoz hasonlóan a DAO is megváltoztathatatlan és cenzúrázhatatlan.

4. dApp jelentése

A dApp a Dencentralized Application rövidítése és mint olyan, ez az alapja mindennek a DeFi-ban. A DAO-hoz hasonlóan a dApp is egy olyan alkalmazás, amely önmagában fut, menedzserek, közvetítők nélkül, így a felhasználók ennek segítségével küldhetnek pénzt (tokeneket) egymás között.

Az Ethereum blokklánc (ahol a legtöbb dApp-ot találod) ezek legfőbb lelőhelye, bár más blokkláncok is (Tron, Eos) engedik a fejlesztőknek az ilyen alkalmazások készítését.

5. Ethereum

Valószínűleg a legfontosabb blokklánc a Bitcoin után, egyben ez a DeFi szülőhelye. Alapvetően egy „szuperszámítógép”, ahol okosszerződések futhatnak. Egyben mintegy „könyvtára” a dApp-oknak.

Az ETH az Ethereum devizája – tehát az ETH a token, az Ethereum a blokklánc.

6. Gas fee jelentése / fees jelentése

A Gas / Gas fees a tranzakciós költségek megfelelője az Ethereum blokkláncon. Az Ethereum bányászok kapják a blokkláncon lévő tranzakciók feldolgozása ellenében.

Ezeket az ETH natív tokenjében fizetik, illetve annak töredék részében amit GWEI-nek hívunk.

Jelenleg az Ethereum blokklánc kihasználtsága miatt a tranzakciók elég sokba kerülnek, ezért a kisebb összegek mozgatása valószínűleg eléggé gazdaságtalan.

A bányászok a drágább tranzakciókat részesítik előnyben, így elképzelhető, hogy egy olcsóbb tranzakció végrehajtása sok időt vesz igénybe, vagy meg is szakad.

7. Smart Contract (okosszerződés) jelentése

Az Ethereum blokklánc ereje az okosszerződésekben rejlik. Ezek nélkül nem lenne például DeFi. Az okosszerződésekben folgalt kód határozza meg a dApp-ok és más blokklánc protokollok működését.

Ellentétben a valós szerződésekkel, amikkel akár naponta találkozhatsz, az okosszerződések megmásíthatatlanok.

Sajnos természetesen ezekben is találhatók hibák (bugok) amik sokszor a platform bukásához vezetnek (ha valaki megtalálja, és a kihasználásával átutalja a platformon található tokeneket) ezért manapság szigorú auditoknak vetik alá ezeket (azok a platformok amik komolyan gondolják).

Példa egy egyszerű szerződésre:

Ha átutalsz mondjuk 1 ETH-t X szerződés címére, az visszaküldi az aktuális értéket USDC-ben.

8. Stablecoins jelentése

A DeFi egyik alapköve a stabilkoin, amely egy valós (fiat) deviza értékét tükrözi a blokkláncon.

Két típust különböztetünk meg (egyenlőre), amlyek:

– algoritmikus, amelynek nincs szüksége 1:1 arányban biztosított fiat devizára

– centralizált, amelynek viszont igen

Az előbbire példa a DAI, az utóbbira az USDT, vagy USDC.

A stabilkoinok azért fontosak, mert viszonylagos stabilitást képviselnek a volatilis piacon – valamint tudsz hozzájuk ‘értéket’ kötni.

9. Tokenomics jelentése

Nem hiszem, hogy erre létezne fordítás, lényegében egy befektetési útmutató, amelyben a kripto startupok bemutatják a tokenek eloszlását, használati értékét, funkcióját.

Például, hogy mennyit kapnak a fejlesztők, mennyi megy el airdropokra, marketingre, stb.

Egy nagyon fontos dokumentum, különösen a kibocsátási (presale) szakaszban, hogy a befektetők átlássák az üzleti döntéseket.

10. Token jelentése

Ezeket gyakran összekeverik olyan kriptodevizákkal, mint a Bitcoin, vagy az Ether – a tokenek inkább olyanok mint a részvények a tőzsdéken.

Nem minden tokennek van értéke.

A legismertebb tokenek az ERC-20 tokenek, amelyek az Ethereum blokkláncon léteznek, és ezek teszik ki a DeFi nagy részét.

Némelyik „választási jogot” biztosít a tulajdonosának, amelyet szavazásokon használhat a DAO / DEX / dApp-okon – ezeket nevezzük „Governance” tokennek.

11. Liquidity Pool jelentése

A liquidity pool-ok a DeFi jellemzői, ezeken keresztül biztosíthatsz likviditást (például ETH-DAI, stb. párokon), tehát ezek biztosítják a kereskedések alapját.

A működésüket okosszerződések szabályozzák, ahogyan a pool-ok egyensúlyban tartását is.

A felhasználók, akik likviditást biztosítanak, gyakran jutalomban részesülnek – ez általában az adott platform díjainak egy kis százaléka (az adott tokenben fizetve).

12. Liquidity Mining jelentése

Más néven Yield Farming.

Nagyon fontos tulajdonsága a DeFi-nak, ami lehetővé teszi, hogy egy kriptodevizát / tokent / LP-t ‘fizessünk be’ egy DEX-re, vagy dApp-ba jutalom fejében.

Néhány platform ezt egy új tokennel honorálja.

Példa: ha a DAI és BSG liquidity pool-ban van részesedésed, az értük kapott LP tokeneket a harvest.finance dApp-ban stakelve FARM tokeneket kapsz.

yield farming

Ezzel a módszerrel tehát magasabb hozamot érhetsz el a befektetéseden (de a kockázat is nő).

13. Harvest jelentése

Ha már a harvest.finance oldalt említettük, nézzük meg mit is jelent a nevük.

A harvest szigorúan véve aratást jelent, ami a defi világában annyit tesz, hogy learatjuk a kemény mukáért járó hasznot. Azaz begyűjtjük a hozamokat.

14. NFT jelentése

A Nonfungible Tokenekről már írtam egy hosszabb bejegyzést, amit itt találsz meg.

Az NFT jelentése Non-Fungible Token.

Az NFT magyarul annyit tesz, hogy ‘egyedi token’, vagy ‘nem helyettesíthető token’.

Más tokenekkel ellentétben az NFT-k lehetnek teljesen egyediek. Tehát amíg mondjuk 1 ETH-t el tudsz cserélni 1 ETH-ra, mert az értékük megegyezik, addig 1 NFT-t nem tudsz egy másikra cserélni.

Ezen tulajdonságuk miatt az NFT-ket leginkább gyűjthető dolgokra, műalkotások készítésére használják.

Persze sok más dolgot is találsz NFT formában, például a blokkláncon futó játékok elemeit (versenyautó / alkatrészek az F1 Delta Time-ban, stb.).

Az eredeti, egyedi NFT az ERC-721 token, a hibrid – főleg játékokban használt verziója pedig az ERC-1155.

15. Pump and Dump jelentése

Ez az a jelenség, amikor nagyon sokan (akár szervezetten), a nagy összegű vásárlásokkal ‘felfújják’ egy-egy token értékét, majd egyben eladják egy jóval magasabb áron – amikor mások, akik nem részesei az akciónak, a token árának emelkedését látva elkezdenek azon a magasabb áron vásárolni.

Gyakran megfigyelhető tokenkibocsátásoknál, amikor az ár megugrik egy pillanatra (spike) a kevésbé szerencsés vásárlókat veszteségben hagyva.

16. MEV jelentése

A MEV korábban a Miner Extractable Value, jelenleg a proof-of-stake-re való átállás miatt a Maximal Extractable Value, azaz legnagyobb kinyerhető érték egy blokkból.

Elméletileg a bányászoknak / hitelesítőknek járna a teljes MEV összeg (a tranzakciók hitelesítéséért járó díj) mivel ők végzik a munka nagyját és biztosítják a tranzakciók hitelességét. De a valóságban ez nem teljesen igaz, mivel az ún. “keresők” (searchers) is beszálltak az egyenletbe. Ők komplex algoritmusokat (bot) futtatnak hogy megtalálják a profitábilis MEV lehetőségeket.

A bányászok és validátorok továbbra is megkapják a MEV egy részét, hiszen a “keresők” hajlandóak megfizetni a magasabb tranzakciós díjakat azért, hogy ők még nagyobb részt hasítsanak ki a profitábilis tranzakciókból.

Bővebben itt olvashatsz a MEV típusairól.

17. Merch jelentése

A merch azaz merchendise nem tartozik szigorúan a defi-hoz – jelentése árucikk, de leginkább egy márkához köthető termékre vonatkozik. Főleg zenekarok és ismert márkák termékeit nevezzük merch-nek.

Ahogy a mi merch boltunkban is lehet például fasza csekitautos pólókat meg bögréket venni, úgy sok NFT projekt is árul vagy ad ingyenesen merch cuccokat.

Például az Adidas, vagy a Loomi Heads.

loomi heads merch store

Előfordulhat az is, hogy NFT lekötésével kapott pontokból tudsz ilyet venni.

Minting jelentése

A ‘mint’ vagy ‘minting’ jelentése pénzverés – ezért nehéz is tükörfordításban elhelyezni.

Alapvetően tokeneket, vagy NFT-ket ‘mintelünk’, tehát ebben a tekintetben akkor használjuk, ha valamilyen formában ‘értéket készítünk’.

“DeFi szótár” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. sia ricsi!
    meg nagyon bena vagyok az egeszhez, de küzdök . tanulom.
    keves az oktatas, mindenki profin vag mindent, en meg meg venni sem tudok semmit sem,
    mert nem ertek hozza ! hat ez van.

    Válasz

Szólj hozzá!

74 Shares 1.5K views