DeFi szótár

A DeFi (vagyis decentralized finance) az egyik legizgalmasabb dolog volt 2020-ban – és idén is.

Ennek a lényege, hogy ahelyett, hogy egy banknak adnád át a pénzedet, a DeFi segítségével passzívan kereshetsz rajta, befektetheted, vagy éppen kölcsönadhatod – vagy kölcsönveheted másokét.

Bár bonyolultnak hangzik, igazából egyszerű a dolog, de azért (a veszélyei mellett) nem árt néhány dologgal tisztában lenned.

A DeFi tranzakciók a blokkláncon kerülnek végrehajtásra, tehát alpavetően hamisíthatalanok, de megvannak a maga veszélyei, tehát csak és kizárólag olyan összeggel vágj bele, amelynek az elvesztését megengedheted magadnak. Mi szóltunk!

Ugyanakkor az sem árt, ha tisztában vagy a DeFi alapfogalmakkal. Ez a bejegyzés ebben segít.

defi szótár

1. Collateral jelentése

Bizonyos (lending) platformokon a felhasználók biztosítékot helyeznek el annak érdekében, hogy kölcsönt vehessenek fel egy másik kriptodevizában.

Például az ETH-dat lekötheted egy ilyen platformon és vehetsz kölcsön DAI-t, vagy USDC-t.

Jellemzően a biztosíték nagyobb (túlbiztosítás) mint a felvehető összeg – például a Celsius-on a biztosíték 25, 33, vagy 50%-a vehető fel.

Az alábbi képen a Geist platform kezelőfelülete látható.

Collateralként $310 érték van elhelyezve $100 kölcsönnel szemben.

A Health Factor mutatja a kölcsön állapotát – 1-es mutató felett tartva nem kell a pozíció likviditásától félni – ezt azonban könnyen befolyásolhatják az ármozgások.

Az LTV azaz a Loan To Value ratio a kölcsön és az elhelyezett érték viszonyát jelenti.

Ez a jelenlegi állapotban azt jelenti, hogy $1 elhelyezett értékre $0.32 kölcsön vehető fel.

2. DEX/CEX jelentése

A DEX a Decentralized Exchange, a CEX pedig a Centralized Exchange rövídítése – mindkettőn vehetsz és eladhatsz kriptodevizákat, tokeneket.

A DeFi és CeFi közti különbségeket alapul véve, a DEX is egy független platform, amelyeken algoritmusok és okosszerződések kezelik az eszközöket, szemben a CEX-szel, amit egy vállalat, gazdasági társaság üzemeltet a szokásos formában.

A legnagyobb DEX-ek a Uniswap, Kyber, 1INCH, míg a CEX-ek közül érdemes megemlíteni a Coinbase-t és a Binance-t.

A CEX-ek adott esetben olcsóbbak lehetnek, de némelyik DEX-szel ellentétben a felhasználóknak nincs beleszólása a működésükbe.

3. DAO jelentése

A DAO a “Decentralized Autonomous Organization” rövidítése, ami magyarul “Decentralizált Autonóm Szervezetet” jelent. Egy DAO olyan szervezet, amelyet a blokklánc technológia és okos szerződések segítségével hoznak létre. A DAO egy decentralizált, automatizált és önálló entitás, amely működését algoritmikusan és protokoll alapú döntéshozással irányítanak.

A DAO-k célja, hogy a hagyományos központi felügyelet helyett a közösség és a token tulajdonosok irányítsák, és döntéseket hozzanak a szervezet működésével kapcsolatban. A DAO-k lehetővé teszik a tagok számára, hogy részt vegyenek a döntéshozatalban, szavazhassanak a projektek finanszírozásáról, és részesüljenek az esetleges nyereségből vagy haszonból.

Fontos megjegyezni, hogy a DAO-k még viszonylag új és fejlődő terület a kriptovaluták és blokkláncok világában.

Néhány példa a DAO-kra:

 1. The DAO (Decentralized Autonomous Organization): Az Ethereum platformon működő, egyik legismertebb DAO volt. 2016-ban hozták létre, és célja az volt, hogy a közösség által finanszírozza és döntéseket hozzon az Ethereum alapú projektek támogatásáról. Azonban a The DAO-nak biztonsági problémái voltak, és egy hackerek által kihasznált sebezhetőség miatt jelentős összeget loptak el a platformról. Ez az eset jelentősen befolyásolta a DAO-k fejlődését és szabályozását.
 2. Aragon: Az Aragon egy nyílt forráskódú projekt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját DAO-kat hozzanak létre és kezeljenek. Az Aragon platform segítségével a felhasználók létrehozhatnak és testreszabhatnak okosszerződéseket, szavazásokat indíthatnak, pénzügyi döntéseket hozhatnak és közösségi alapokat kezelhetnek.
 3. MakerDAO: A MakerDAO egy decentralizált autonóm szervezet, amely az Ethereum blokkláncot használja. Célja egy stabil kriptovaluta létrehozása, amit DAI néven ismerünk. A MakerDAO tagjai lehetnek token tulajdonosok, akik döntéseket hoznak a Dai kibocsátásával és kezelésével kapcsolatban.

Ezek csak néhány példa a DAO-kra, és számos más projekt és platform létezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy részt vegyenek a közösségi döntéshozatalban és az autonóm szervezetekben.

Szerencsére már fejlődött annyit a technológia, hogy bárki létrehozhat DAO-kat.

https://www.youtube.com/watch?v=3-IDoQvif2w
DAO létrehozása Aragon segítségével

4. dApp jelentése

A dApp a Dencentralized Application rövidítése és mint olyan, ez az alapja mindennek a DeFi-ban. A DAO-hoz hasonlóan a dApp is egy olyan alkalmazás, amely önmagában fut, menedzserek, közvetítők nélkül, így a felhasználók ennek segítségével küldhetnek pénzt (tokeneket) egymás között.

Az Ethereum blokklánc (ahol a legtöbb dApp-ot találod) ezek legfőbb lelőhelye, bár más blokkláncok is (Tron, Eos) engedik a fejlesztőknek az ilyen alkalmazások készítését.

5. Ethereum

Valószínűleg a legfontosabb blokklánc a Bitcoin után, egyben ez a DeFi szülőhelye. Alapvetően egy „szuperszámítógép”, ahol okosszerződések futhatnak. Egyben mintegy „könyvtára” a dApp-oknak.

Az ETH az Ethereum devizája – tehát az ETH a token, az Ethereum a blokklánc.

6. Gas fee jelentése / fees jelentése

A Gas / Gas fees a tranzakciós költségek megfelelője az Ethereum blokkláncon. Az Ethereum bányászok kapják a blokkláncon lévő tranzakciók feldolgozása ellenében.

Ezeket az ETH natív tokenjében fizetik, illetve annak töredék részében amit GWEI-nek hívunk.

Jelenleg az Ethereum blokklánc kihasználtsága miatt a tranzakciók elég sokba kerülnek, ezért a kisebb összegek mozgatása valószínűleg eléggé gazdaságtalan.

A bányászok a drágább tranzakciókat részesítik előnyben, így elképzelhető, hogy egy olcsóbb tranzakció végrehajtása sok időt vesz igénybe, vagy meg is szakad.

7. Smart Contract (okosszerződés) jelentése

Az Ethereum blokklánc ereje az okosszerződésekben rejlik. Ezek nélkül nem lenne például DeFi. Az okosszerződésekben folgalt kód határozza meg a dApp-ok és más blokklánc protokollok működését.

Ellentétben a valós szerződésekkel, amikkel akár naponta találkozhatsz, az okosszerződések megmásíthatatlanok.

Sajnos természetesen ezekben is találhatók hibák (bugok) amik sokszor a platform bukásához vezetnek (ha valaki megtalálja, és a kihasználásával átutalja a platformon található tokeneket) ezért manapság szigorú auditoknak vetik alá ezeket (azok a platformok amik komolyan gondolják).

Példa egy egyszerű szerződésre:

Ha átutalsz mondjuk 1 ETH-t X szerződés címére, az visszaküldi az aktuális értéket USDC-ben.

8. Stablecoins jelentése

A DeFi egyik alapköve a stabilkoin, amely egy valós (fiat) deviza értékét tükrözi a blokkláncon.

Két típust különböztetünk meg (egyenlőre), amlyek:

– algoritmikus, amelynek nincs szüksége 1:1 arányban biztosított fiat devizára

– centralizált, amelynek viszont igen

Az előbbire példa a DAI, az utóbbira az USDT, vagy USDC.

A stabilkoinok azért fontosak, mert viszonylagos stabilitást képviselnek a volatilis piacon – valamint tudsz hozzájuk ‘értéket’ kötni.

9. Tokenomics jelentése

Nem hiszem, hogy erre létezne fordítás, lényegében egy befektetési útmutató, amelyben a kripto startupok bemutatják a tokenek eloszlását, használati értékét, funkcióját.

Például, hogy mennyit kapnak a fejlesztők, mennyi megy el airdropokra, marketingre, stb.

Egy nagyon fontos dokumentum, különösen a kibocsátási (presale) szakaszban, hogy a befektetők átlássák az üzleti döntéseket.

10. Token jelentése

Ezeket gyakran összekeverik olyan kriptodevizákkal, mint a Bitcoin, vagy az Ether – a tokenek inkább olyanok mint a részvények a tőzsdéken.

Nem minden tokennek van értéke.

A legismertebb tokenek az ERC-20 tokenek, amelyek az Ethereum blokkláncon léteznek, és ezek teszik ki a DeFi nagy részét.

Némelyik „választási jogot” biztosít a tulajdonosának, amelyet szavazásokon használhat a DAO / DEX / dApp-okon – ezeket nevezzük „Governance” tokennek.

11. Liquidity Pool jelentése

A liquidity pool-ok a DeFi jellemzői, ezeken keresztül biztosíthatsz likviditást (például ETH-DAI, stb. párokon), tehát ezek biztosítják a kereskedések alapját.

A működésüket okosszerződések szabályozzák, ahogyan a pool-ok egyensúlyban tartását is.

A felhasználók, akik likviditást biztosítanak, gyakran jutalomban részesülnek – ez általában az adott platform díjainak egy kis százaléka (az adott tokenben fizetve).

12. Liquidity Mining jelentése

Más néven Yield Farming.

Nagyon fontos tulajdonsága a DeFi-nak, ami lehetővé teszi, hogy egy kriptodevizát / tokent / LP-t ‘fizessünk be’ egy DEX-re, vagy dApp-ba jutalom fejében.

Néhány platform ezt egy új tokennel honorálja.

Példa: ha a DAI és BSG liquidity pool-ban van részesedésed, az értük kapott LP tokeneket a harvest.finance dApp-ban stakelve FARM tokeneket kapsz.

yield farming

Ezzel a módszerrel tehát magasabb hozamot érhetsz el a befektetéseden (de a kockázat is nő).

13. Yield jelentése

A “yield” kifejezés a kriptodevizák világában a birtoklás során kapott jutalmat jelenti.

A yield lehet kamat, osztalék vagy egyéb jutalom, amit a kriptodeviza tulajdonosai kapnak a birtoklásért cserébe.

A yield gyakran a DeFi (Decentralized Finance) projektekben fordul elő, ahol a felhasználók letétbe helyezik a kriptodevizáikat, és cserébe jutalmat kapnak.

14. Harvest jelentése

Ha már a harvest.finance oldalt említettük, nézzük meg mit is jelent a nevük.

A harvest szigorúan véve aratást jelent, ami a defi világában annyit tesz, hogy learatjuk a kemény mukáért járó hasznot. Azaz begyűjtjük a hozamokat.

15. NFT jelentése

A Nonfungible Tokenekről már írtam egy hosszabb bejegyzést, amit itt találsz meg.

Az NFT jelentése Non-Fungible Token.

Az NFT magyarul annyit tesz, hogy ‘egyedi token’, vagy ‘nem helyettesíthető token’.

Más tokenekkel ellentétben az NFT-k lehetnek teljesen egyediek. Tehát amíg mondjuk 1 ETH-t el tudsz cserélni 1 ETH-ra, mert az értékük megegyezik, addig 1 NFT-t nem tudsz egy másikra cserélni.

Ezen tulajdonságuk miatt az NFT-ket leginkább gyűjthető dolgokra, műalkotások készítésére használják.

Persze sok más dolgot is találsz NFT formában, például a blokkláncon futó játékok elemeit (versenyautó / alkatrészek az F1 Delta Time-ban, stb.).

Az eredeti, egyedi NFT az ERC-721 token, a hibrid – főleg játékokban használt verziója pedig az ERC-1155.

16. Pump and Dump jelentése

Ez az a jelenség, amikor nagyon sokan (akár szervezetten), a nagy összegű vásárlásokkal ‘felfújják’ egy-egy token értékét, majd egyben eladják egy jóval magasabb áron – amikor mások, akik nem részesei az akciónak, a token árának emelkedését látva elkezdenek azon a magasabb áron vásárolni.

Gyakran megfigyelhető tokenkibocsátásoknál, amikor az ár megugrik egy pillanatra (spike) a kevésbé szerencsés vásárlókat veszteségben hagyva.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan használd a blokkláncot a lehető legnagyobb biztonságban, ajánlom figyelmedbe a Biztonságban a Blokkláncon tananyagot.

Biztonságban a blokkláncon tananyag

17. MEV jelentése

A MEV korábban a Miner Extractable Value, jelenleg a proof-of-stake-re való átállás miatt a Maximal Extractable Value, azaz legnagyobb kinyerhető érték egy blokkból.

Elméletileg a bányászoknak / hitelesítőknek járna a teljes MEV összeg (a tranzakciók hitelesítéséért járó díj) mivel ők végzik a munka nagyját és biztosítják a tranzakciók hitelességét. De a valóságban ez nem teljesen igaz, mivel az ún. “keresők” (searchers) is beszálltak az egyenletbe. Ők komplex algoritmusokat (bot) futtatnak hogy megtalálják a profitábilis MEV lehetőségeket.

A bányászok és validátorok továbbra is megkapják a MEV egy részét, hiszen a “keresők” hajlandóak megfizetni a magasabb tranzakciós díjakat azért, hogy ők még nagyobb részt hasítsanak ki a profitábilis tranzakciókból.

Bővebben itt olvashatsz a MEV típusairól.

18. Merch jelentése

A merch azaz merchendise nem tartozik szigorúan a defi-hoz – jelentése árucikk, de leginkább egy márkához köthető termékre vonatkozik. Főleg zenekarok és ismert márkák termékeit nevezzük merch-nek.

Ahogy a mi merch boltunkban is lehet például fasza csekitautos pólókat meg bögréket venni, úgy sok NFT projekt is árul vagy ad ingyenesen merch cuccokat.

Például az Adidas, vagy a Loomi Heads.

loomi heads merch store

Előfordulhat az is, hogy NFT lekötésével kapott pontokból tudsz ilyet venni.

19. Minting jelentése

A “minting” a blokklánc világában egy olyan folyamat, amikor új digitális tokeneket vagy érméket hoznak létre és adják ki. Jellemzően az adott blokklánc protokoll specifikus szabályainak megfelelően történik. Ezt a kifejezést gyakran használják a kriptovalutákkal, NFT-kkel (Non-Fungible Tokens) és más digitális eszközökkel kapcsolatban.

Néhány minting típus:

 1. Kriptovaluta-minting: Ez tipikusan PoS (Proof of Stake) vagy PoS-alapú algoritmusoknál történik, ahol a token tulajdonosai új tokeneket hozhatnak létre (“minta”) cserébe azért, hogy részt vesznek a hálózat biztonságának fenntartásában.
 2. NFT-minting: Az NFT-k esetében a “minting” azt jelenti, hogy digitalizálni és tokenizálni lehet egy műalkotást, zenét, szerzői jogot stb., és így jön létre az egyedi NFT. Az információkat átkódolják közvetlenül az NFT-be, beleértve például azt is, hogy ki a tulajdonos.

A minting tehát fontos szerepet játszik a blokklánc technológia használatának növelésében és ennek révén további értéket teremthet az adott hálózati rendszerben.

20. Layer2 jelentése

A Layer 2 megoldás olyan technológia, amely a blokklánc tranzakcióinak sebességét és skálázhatóságát növeli, anélkül, hogy alapvetően változtatna a Layer 1 (vagy alapszintű) blokklánc protokollon. Az Ethereum hálózat esetében a Layer 2 megoldások kulcsszerepet játszanak az Ethereum blokklánc skálázhatóságának javításában.

Néhány ismert Ethereum Layer 2 megoldás:

 1. Rollups: A rollupok összegyűjtenek több tranzakciót egyetlen csomópontba, majd csak a végeredményt rögzítik az alapszintű Ethereum blokkláncon. Vannak különféle rollupok, mint például az Optimistic Rollups és ZK-Rollups.
 2. Sidechains: Ezek olyan önálló blokkláncok, melyek párhuzamosan futnak az alapszintű Ethereum blokklánccal. A Polygon (régebbi nevén Matic Network) erre egy jó példa.
 3. State Channels: Egyfajta “off-chain” ügyletek, állapotcsatornák segítségével lehetővé teszik tranzakciók gyors végrehajtását és csak a végleges állapot kerül bejegyzésre a fő láncra.
 4. Plasma Chains: Ez egy másik “off-chain” megoldás, amely további tranzakciókat képes kezelni anélkül, hogy túlterhelné az Ethereum hálózatot.

Az említett technológiák mindegyike jelentős előnyökkel járhat az Ethereum hálózat számára:

 • Csökkenthetik a tranzakciós díjakat.
 • Növelhetik a tranzakciós sebességet.
 • Javíthatják az adatbiztonságot és -privátosságot.
 • Lehetővé tehetik nagyobb volumenű alkalmazások futtatását az Ethereum hálózaton.

Minden technológia eltérő módon működik és saját előnyei/hátrányai vannak, de mind ugyanazt a célt szolgálja: javítani akarják az Ethereum hálózat teljesítményét és skálázhatóságát anélkül, hogy negatív hatással lennének annak biztonságára vagy decentralizált természetére.

Szemléltessük az Ethereum és a sidechainek működését egy autópályával kapcsolatos analógián keresztül.

Tegyük fel, hogy az Ethereum hálózat egy nagy forgalmú autópálya, ahol mindenki ugyanazon az úton halad. Ez a rendszer stabil és megbízható, de a nagy forgalom néha torlódásokat okoz, lassítja a közlekedést, és emeli a díjakat (pl. útdíj).

A Sidechainek ebben az analógiában olyanok, mint az alternatív utak vagy gyorsforgalmi sávok, amelyek párhuzamosan futnak az autópályával. Ezekre az utakra lehet menni ha valaki szeretné elkerülni a főútvonalon lévő torlódást.

Akkor is ha ezeket az utakat kevesebben használják és talán nem olyan jól karbantartottak mint az eredeti autópálya, sokkal gyorsabbak lehetnek mivel kevesebb autós van rajtuk. Ezenkívül jellemzően alacsonyabbak a díjaik is mivel nem terhelik őket annyira.

Az Ethereumról való “elágazás” tehát olyan, mint amikor letérsz egy forgalmas autópályáról egy kevésbé zsúfolt mellékútra. A tokenjeidet (autód) “zárolod” vagy parkolod le (“lock”) az Ethereum hálózaton (az autópályán), majd átmész egy sidechainre (mellékútra).

Itt sokkal gyorsabban tudsz haladni – értelemszerűen ez sokkal több tranzakciót jelent rövidebb idő alatt -, csökkennek az útdíjak (tranzakciós költségek), és általánosságban jobb lesz a felhasználói élményed.

Ha vissza akarsz térni az Ethereum láncra (az eredeti autópályára), csak meg kell ismételned ezt a folyamatot: “parkold le” vagy zárold (“lock”) tokenjeidet/autód sidechainen/mellékúton, majd térj vissza Ethereumhoz/autópályahoz.

21. Rollup jelentése

A rollupok a tranzakciókat összegyűjtik és egy “csomagba” helyezik, majd csak az összefoglalót vagy az állapotfrissítést rögzítik az alapszintű Ethereum hálózaton. Az összes többi adatot kívül tartják (off-chain), de elérhetővé teszik ellenőrzés céljából.

Az Optimistic Rollup és a ZK-Rollup azonban eltérő módon működnek:

 • ZK-Rollup: A ZK a “Zero-Knowledge” rövidítése, ami azt jelenti, hogy a tranzakciós adatok bizonyos részeit titkosítva kezelik annak érdekében, hogy megvédjék azokat a nyilvánosságtól, ugyanakkor mégis lehetségessé tegyék az adott tranzakciók érvényességének ellenőrzését. A ZK-Rollup is használja ezt a technológiát: minden egyes csomagba helyezett tranzakcióhoz generálnak egy bizonyítékot (Zero-Knowledge Proof), amelyet aztán az Ethereum hálózatra küldenek. Ez a bizonyíték garantálja, hogy a tranzakciók validáltak lettek anélkül, hogy megkapnák az eredeti adatokat.

Példa: Gondolj rá úgy, mint amikor egy könyvtárban kölcsönződni szeretnél egy könyvet. Nem kell látnod minden egyes oldalt a könyvben ahhoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy ez valóban egy teljes könyv. Ehelyett megvizsgálhatod a borítóját és néhány oldalt belenézhetsz itt-ott – ez elég lehet ahhoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy ez valóban teljes könyv.

 • Optimistic Rollup: Az Optimistic Rollup több szempontból is hasonlóan működik mint a ZK-Rollup – tranzakciókat gyűjt csomagba és helyezi el off-chain-en -, de van néhány kulcsfontosságú különbség. Ahelyett, hogy Zero-Knowledge Proofs-t használna (mint ahogy azt a ZK-Rollups teszi), az Optimistic Rollups egyszerűen feltételezi (innen ered az “optimist” jelző), hogy minden tranzakció helyes lesz. Csak akkor ellenőriznek valamit, ha valaki vitatkozik vele (“fraud proof”).

Példa: Ez olyan mint amikor ebéd után mindenki fizeti magának a számlát étteremben. Általában feltételezzük, hogy mindenki becsületesen kifizeti ami neki jutott. De ha valaki nem fizetne ki mindent ami neki jutott volna vagy ha vita lenne abban kapcsolatban ki mennyit evett vagy ivott akkor felülvizsgálatra kerülhetne.

Tehát mindkét technológia segíti növelni Ethereum hálózaton végrehajtható tranzakciók sebességét és skálázhatóságát miközben alacsonyan tartja díjakat de eltérnek abban hogyan kezelik információt és hogyan biztosítanak megbízási biztonságot.

22. Sidechain jelentése

A Sidechainek maguk is blokkláncok, de függetlenül működnek az alapvető (“main”) blokklánc rendszertől. Ezek a láncok párhuzamosan futnak a fő lánccal, és lehetővé teszik a tranzakciók, tokenek vagy adatok mozgatását az eredeti blokklánccal (pl. Ethereummal) összhangban.

A sidechainek működése így néz ki:

 1. A tranzakciókat először lezárják vagy zárolják az eredeti hálózaton (“mainchain”).
 2. Ezeket a tranzakciókat aztán átviszik egy másik, párhuzamosan futó blokkláncon (a “sidechainen”).
 3. A sidechain-en végrehajtott tranzakciók után az értékeket vissza lehet mozgatni a mainchainre.

A Sidechain használatának előnyei közé tartozik:

 • Az alapvető hálózat terhelésének csökkentése.
 • Az ügyletek gyorsabb feldolgozása.
 • Az alacsonyabb tranzakciós költségek.

Néhány ismert Ethereum-alapú sidechain megoldás:

 1. Polygon (korábban Matic Network): A Polygon egy multi-chain Ethereum scaling és infrastructure development framework, amely többféle skálázódási megoldást kínál, beleértve a sidechain-t is.
 2. xDai Chain: Ez egy Stablecoin-blokk lánc, ami ETH-t használ mint natív tokent és DAI Stablecoint (stabilkoint) használ mint Bridge Currency-t.
 3. POA Network: Egy nyílt forráskódú Ethereum Sidechain ami POA Consensus-t használ.
 4. Skale Network: Ez egy elosztott Ethereum kompatibilis hálózat ami dApp-ok (decentralizált alkalmazások) számára biztosít skálázható szolgáltatásokat.

Példa:

Az egyik legismertebb példa a Polygon (régebbi nevén Matic Network), ami egy olyan sidechain megoldás, amit konkrétan arra terveztek hogy segítsen növelni az ethereum hálózat teljesítményét és skálázhatóságát.

Amikor valaki át akarja helyezni az értékét (pl.: tokeneket) az Ethereum hálózatról Polygon-ra, először zárolják ezeket az értékeket az Ethereum blockláncon majd ennek az értéknek a megfelelőjét létrehozzák Polygon-on. Miután ez megtörtént, most már képes leszel arra hogy tranzakciókat végezz ezen új láncon, sokkal gyorsabban és olcsóbban mint ahogy azt el tudnád végezni az eredeti Ethereum hálózaton. Ha pedig szeretnéd visszaszállítani ezen tokeneket Ethereum-ra akkor le kell zárnod őket Polygon-on majd fel kell oldani őket Ethereum-on.

Ezek a technológiák segítenek javítani ethereum hálózaton végrehajtható tranzakciók sebességét és skálázhatóságát miközben alacsonyan tartják díjakat.

23. Crypto Whale jelentése

A kripto bálna olyan egyéni kereskedő vagy befektető, aki annyi kriptovalutát tart, hogy cselekedetei hatással lehetnek a piacokra. A bálnák képesek a piacokat saját javukra mozgatni, hatalmas tranzakciókat végrehajtva, amelyek megrázzák a piacot. Ha láttál már valaha hatalmas gyertyát fellobbanni, amikor éppen kereskedtél, nagy eséllyel egy kripto bálna pakolja be vagy dobja ki a kriptovalutáit.

Azért nevezik őket bálnáknak, mert megeszik a kisebb halakat.

Egyesek szerint ahhoz, hogy valakit bálnának lehessen minősíteni, legalább 1 000 bitcoint (BTC) kellene tartania. Ha a BTC értéke 30k dollár, akkor ez azt jelenti, hogy egy bálnának minimálisan $30m USD-je van.

Példa néhány kripto bálnára:

 1. Névtelen tárca

2. EverydayWhale

3. Ethereum

24. Honeypot jelentése

A “Honeypot” vagy “mézesmadzag” egy biztonsági szakértők által gyakran használt kifejezés.

Egy metafora, amit olyasmire utal amit azért találtak ki, hogy felkeltse valaki figyelmét – más szóval csapda.

Előfordul, hogy a biztonsági szakértők használják arra, hogy a hálózaton lévő rosszindulatú szereplőket csaljanak lépre vele.

Példa a honeypot-ra

Ether drain honeypot: Ez a honeypot típus olyan okosszerződéseket jelent, amelyek látszólag tervezési hibát tartalmaznak, ezzel lehetővé téve egy tetszőleges felhasználónak, hogy kiutalja az Ether-t a szerződésből.

25. Coin vagy Token

A különbség a coin és a token között

Coin jelentése:

 • Egy coin egy önálló blokkláncban működő digitális fizetőeszköz.
 • A coinok saját blokkláncot vagy hálózatot használnak.
 • Példák coinokra: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC).

Token jelentése:

 • Egy token egy meghatározott blokkláncon belül működő digitális eszköz.
 • A tokenek egy meglévő blokklánc infrastruktúrát használnak, például az Ethereum blokkláncot.
 • A tokenek funkciója és célja lehet különböző, mint például oktatás, szavazás, hűségprogramok stb.
 • Példák tokenekre: ERC-20 tokenek az Ethereum hálózaton, mint például a Tether (USDT), Chainlink (LINK), vagy az CURVE DAO (CRV) .

Összefoglalva, a coinok önálló blokkláncokon működnek, míg a tokenek meglévő blokkláncokon, mint például az Ethereum, léteznek. A coinoknak saját értékük van, míg a tokeneket általában valamilyen célra használják a blokkláncon belül.

26. DePIN jelentése

A Decentralised Physical Infrastructure (DEPIN) a decentralizált fizikai infrastruktúrára utal.

A DEPIN célja az, hogy megszüntesse a központi hatóságok vagy közvetítők szükségességét a fizikai infrastruktúra kezelésében. A decentralizált technológiák kihasználásával a DEPIN nagyobb átláthatóságra, hatékonyságra és ellenálló képességre törekszik olyan területeken, mint az informatikai infrastruktúra, energiaelosztás, a közlekedési rendszerek, a vízgazdálkodás és még sok más.

A DEPINnek megvan a potenciálja, hogy forradalmasítsa a hagyományos infrastruktúra modelleket azáltal, hogy lehetővé teszi a közvetlen párbeszédet, autonóm döntéshozatalt és nagyobb közösségi részvételt. Az egyéneknek és közösségeknek nagyobb irányítást biztosíthat az infrastruktúra eszközeik felett, és csökkentheti a központi szervezetekre való támaszkodást.

A Messari térképén a DePIN szektor jelenlegi képviselői láthatók:

27. Proof of stake (PoS) jelentése

A Proof of Stake (PoS) konszenzus egy kriptovaluta blokklánc hálózatban használt konszenzusmechanizmus. A PoS alapvetően más módon működik, mint a Proof of Work (PoW) konszenzus, amit például a Bitcoin használ.

A PoS konszenzusban a blokkok megerősítéséhez nem kell bányászoknak számítási feladatokat megoldaniuk, ahogy a PoW esetében. Ehelyett a hálózat résztvevői a birtokolt kriptovaluták mennyiségének arányában vesznek részt a blokkok validálásában. Minél több kriptovalutát birtokol valaki, annál nagyobb eséllyel fogja ő validálni a blokkot és kapni az ehhez járó jutalmat.

A PoS konszenzusnak számos előnye van, például alacsonyabb energiafogyasztás, gyorsabb tranzakciók és nagyobb skálázhatóság. Azonban vannak néhány kihívásai is, például a “rich get richer” probléma és a támadásokra való sebezhetőség.

A Proof of Stake konszenzust több kriptovaluta is használja, mint például az Ethereum (az Ethereum 2.0 verzióban), a Cardano és a Tezos.

28. Proof of Work (PoW) jelentése

A Proof of Work (PoW) konszenzust a blokklánc hálózatokon használják a tranzakciók megerősítésére és új blokkok létrehozására. A PoW konszenzus alapvetően azt jelenti, hogy a résztvevőknek bizonyítékot kell szolgáltatniuk arra, hogy elvégezték a számítási munkát a hálózatban.

Ebben a folyamatban a résztvevők (akiket bányászoknak nevezünk), megoldanak egy matematikai problémát vagy elvégeznek egy számítási feladatot. Ez a feladat időigényes és rengeteg erőforrást igényel.

Amikor egy bányász megtalálja a helyes megoldást, az eredményét megosztja a hálózat többi résztvevője tagjával. A többi résztvevő ellenőrzi az eredményt, és ha helyesnek találja, elfogadja a blokkot. Ezután a blokk hozzáadódik a blokklánchoz, és a benne foglalt tranzakciók megerősítésre kerülnek.

A PoW konszenzus segít megakadályozni a hálózat manipulálását, mivel nagy számítási erőt és erőforrásokat igényelne egy támadónak ahhoz, hogy ellenőrzés alá vonja, vagy megváltoztassa a blokkláncot. Ezáltal a PoW konszenzus biztosítja a hálózat biztonságát és integritását. Hátránya, hogy a PoW konszenzus erőforrás-igényes lehet, ezért nagy terhelést jelent a környezetre nézve.

“DeFi szótár” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. sia ricsi!
  meg nagyon bena vagyok az egeszhez, de küzdök . tanulom.
  keves az oktatas, mindenki profin vag mindent, en meg meg venni sem tudok semmit sem,
  mert nem ertek hozza ! hat ez van.

  Válasz

Szólj hozzá!

74 Shares 2.1K views