miaza MEV (maximal extractable value)

A függőben lévő tranzakciók mind a proof-of-work és proof-of-stake konszenzus mechanizmusban az úgynevezett mempoolban várakoznak. Mindaddig itt vannak, amíg egy miner vagy validator ki nem választja és sorba nem rendezi ezeket és készít egy blokkot az információból. Ez a blokk aztán hitelesítésre kerül a node-ok által és a fő blokklánchoz adódik.

De amíg ezek a mempoolban pihennek, minerek és validatorok megtalálták a módját annak, hogyan profitáljanak a függőben lévő tranzakciókon is úgy, hogy hozzáadnak, kihagynak, tranzakciókat illetve átrendezik azokat a blokkban amit bányásznak.

Bár a MEV egy viszonylag új jelenség, van néhány csapat akik azon dolgoznak, hogy kiküszöböljék az ezzel járó veszélyeket, hiszen néhány MEV-metódus nagyban rontja a blokklánc felhasználói élményét és veszteségeket okoz a felhasználóknak.

Bár legtöbbször az Ethereummal azonosítják, a MEV stratégiákat a Bitcoin láncon is felfedezhetjük, illetve az Ethereumhoz hasonló, okosszerződéseket használó láncokon.

Hogyan működik a MEV?

A MEV elsőként a proof-of-work kontextusban működött, ahol a bányászok határozzák meg, hogy mely tranzakciók, milyen sorrendben kerülnek be egy bokkba – innen ered a MEV eredeti neve: Miner Extractable Value.

Mivel a lánc proof-of-stake konszenzusra váltott (nincsenek bányászok), a név is változott Maximal Extractable Value-ra.

Elméletileg a bányászoknak / hitelesítőknek járna a teljes MEV összeg (a tranzakciók hitelesítéséért járó díj) mivel ők végzik a munka nagyját és biztosítják a tranzakciók hitelességét. De a valóságban ez nem teljesen igaz, mivel az ún. „keresők” (searchers) is beszálltak az egyenletbe. Ők komplex algoritmusokat (bot) futtatnak hogy megtalálják a profitábilis MEV lehetőségeket.

A bányászok és validátorok továbbra is megkapják a MEV egy részét, hiszen a „keresők” hajlandóak megfizetni a magasabb tranzakciós díjakat azért, hogy ők még nagyobb részt hasítsanak ki a profitábilis tranzakciókból.

Ezzel alapvetően két baj van:

  • emelik a tranzakciós költséget a hálózaton
  • sokszor a hétköznapi felhasználókat károsítják meg a folyamatban

Példák és stratégiák a MEV kihasználására

Front-running

Néhány „kereső” úgynevezett front-running botokat használ, hogy a mempoolban profitábilis tranzakciókat találjon. Amikor ezt megtalálta, lemásolja a tranzakciót és „lecseréli” azt úgy, hogy magasabb tranzakciós költséget rendel hozzá, mint az eredeti volt, így a bányászok az utóbbit fogják előnyben részesíteni. Ezzel pedig elveszi az eredeti „kereső” MEV-jét.

Sandwitch attack

Ez egy kimondottan káros formája a MEV-nek amit általában arra használnak, hogy egy kriptodeviza árát megváltoztassák.

Általában akkor fordul elő, amikor a „searcher” talál egy nagy értékű függőben lévő tranzakciót valamelyik decentralizált váltón (DEX). Ilyenkor egy nagyobb gas díjjal indít tranzakciót, hogy beelőzze az eredetit és profitáljon az árváltozásból.

Egy ilyen tranzakció megváltoztatja (csökkenti) az eredeti tranzakcióban meghatározott összegért kapható tokenek számát, megkárosítva ezzel az eredeti tranzakció indítóját, míg a támadó profitál az árváltozáson.

Példa a sandwitch attack-re

Tegyük fel, hogy szeretnél mondjuk 1000 USD értékben APE tokent váltani a Uniswap DEX-en. A gas-t nem változtatod, a tranzakció pedig a mempoolban várakozik a sorára.

Ezt megtalálja egy MEV bot, és két tranzakciót kezdeményez. Az elsőben egy vételi ajánlat az általad megvenni kívánt APE tokenekre, magasabb gas díjjal, így beelőzi a Te tranzakciódat. A második egy eladási ajánlat APE tokenekre Te tranzakciód után.

  • 1. tranzakció: a MEV bot végrehajtja a vételi megbízást, megemelve a token árát
  • 2. tranzakció: a MEV károsult (Te) megveszi a tokeneket az emelt áron (kevesebb tokent kapsz)
  • 3. tranzakció: a MEV bot eladja a tokeneket az emelt áron, profitálva az árkülönbözetből

Hogy Te mennyivel fizetsz többet egy tokenért, az attól függ, mekkora csúszást állítottál be a tranzakcióhoz. Ez azt jelenti, hogy százalékosan mekkora eltérést vagy hajlandó elfogadni vásárláskor. Minél nagyobbat, annál többet veszíthetsz / annál kevesebb tokent kapsz kézhez a vásárláskor.

Mások pedig jól járnak vele…

Dex arbitrázs

A tokeneknek sokszor különböző áruk van a különböző váltókon. Amikor a különbség elég nagy (profitábilis egy MEV akcióhoz), a MEV botok elkezdik felvásárolni a tokent azon a váltón, ahol az olcsóbb és eladni azon, amelyik drágább.

Ennek eredményeképpen az árak elkezdenek kiegyenlítődni, ami végső soron a DeFi-t még hatékonyabbá teszi.

Ez a módszer elég elterjedt, de lehet profitábilis, különösen a flashloan-ek kihasználásával.

Itt olvashatsz arról, hogy termelt valaki 89% profitot az USDC és USDT közötti árfolyamkülönbségen.

Likvidálás

A DeFi lending protokollokba biztosítékként kriptodevizát fizetünk be, hogy annak fejében vehessünk fel kölcsönt. Amikor a felhasználó nem tudja visszafizetni a kölcsönt (vagy hirtelen változott az árfolyam amivel leértékelődött a kölcsön), a biztosíték amit befizetett likvidálásra kerül.

Ezt a tranzakciót protokolltól függően bárki elvégezheti, ezzel megkeresve a likvidálási díjat.

A MEV keresők természetesen ilyen tranzakciók után is kutatják a blokkláncot és profitálnak a kölcsönök likvidálásából.

NFT MEV

A MEV az NFT világban viszonylag újdonság, és nem is feltétlenül profitábilis. De mivel ugyanazon a láncon történik mint az Ethereum tranzakciók, a keresők hasonló technikákkal próbálhatnak meg profitálni ebből is.

Például, egy NFT drop esetében a botok elkezdhetik felvásárolni az NFT-ket magasabb gas díjjal, így beelőzve a valódi vásárlók tranzakcióit.

Vagy, ha egy NFT véletlenül rossz áron lett eladásra felkínálva, a bot szintén egy magas gas díjjal elhozhatja azt szinte azonnal.

cryptopunk valakinek egy centért?

Vagy itt egy másik példa, amikor valaki 7 millió USD-t költött arra, hogy „felsöpörje a cryptopunk padlót”.

Most akkor a MEV jó vagy rossz dolog?

A MEV nem feltétlenül rossz dolog. Legalábbis egy része biztosan nem.

Mi a jó a MEV-ben

A DEX arbitrázs azt eredményezheti, hogy a lehető legnagyobb értéket kapod a pénzedért cserébe, és az árak, ha nem is azonosak de elenyésző különbségűek minden váltón.

Mi a rossz a MEV-ben

Az olyan típusú dolgok mint a front-running és a sandwich attack megkárosíthatják a felhasználókat és magas tranzakciós költségekhez valamint a blokklánc lassulásához vezethenek.

Természetesen vannak próbálkozások a káros felhasználói mód kiküszöbölésére, és ezek egy részét viszonylag könnyen kivédheted.

A Biztonságban a Blokkláncon tananyagban sok más mellett azt is metanulhatod, hogyan használj privát mempool-t a tranzakcióid védelmére.

A DeFi szótárban még több kifejezés jelentését találod meg.

Forrás: Coindesk | Ethereum.org

Szólj hozzá!

0 Shares 738 views