miaza NFT (nonfungible token)

Bár a DeFi / DEX most ellopja a rivaldafényt, a háttérben egy újabb digitális eszköz készülődik, ami nem más, mint az NFT, azaz ‘nonfungible token’.

Mi az az NFT?

Egyesek azt mondják, hogy a játékipar, a művészetek, vagy akár az ingatlanipar jövője.

Az NFT-k értéke nagyban változó, lehet, hogy néhány centért cserél gazdát, de több százezer dollár is lehet ez az összeg.

De mi is ez pontosan?

Helyettesíthető, vagy nem helyettesíthető?

Vegyük példának a pént a tárcádban: ha kölcsönadsz monjuk tízezer forintot (vagy X összegű bitcoint, hogy témába vágjon), nem számítasz rá, hogy ugyanazt a bankjegyet kapod vissza, de ez nem is zavar, hiszen ha az értéke megegyezik, akkor helyettesíthető egy másikkal ami ugyanazt a szerepet tölti be a társadalomban. Tehát a pénz egy helyettesíthető (fungible) eszköz.

Viszont ha kölcsönadod egy személyes tárgyadat (legyen akár játékkártya, kismackó, vagy akár egy festmény), nem szeretnéd, ha egy ugyanolyat és nem ugyanazt kapnád vissza. Ezek tehát a nem helyettesíthető (nonfungible) eszközök.

Miben különbözik az NFT az átlagos kriptodevizáktól?

  • Egyedi – a token meta-adataiban megtalálod, miben különbözik ez az eszköz minden mástól. Ez egy megváltoztathatatlan adat, ami leírja, mit reprezentál ez a token – lehet például egy egyedi, digitális festmény
  • Ritka – ha valami ritka, az mindig hatással van az emberi természetre, és ezért lehetnek az NFT-k annyira kelendőek. A számuk limitálható, ha például egy játékkártyát nem akarsz végtelen mennyiségben elérhetővé tenni
  • Oszthatatlan – a hagyományos kriptodevizákkal szemben, amit (tizedesek számától függően) sok részre oszthatsz, az NFT nem osztható, csak egyben kezelhető

Mire használható az NFT?

  • digitális művészeti alkotás
  • gyűjthető eszközök
  • játékban fellelhető elem
  • jegy egy rendezvényre / utazásra
  • a való világban fellelhető elem digitális megfelelője

Hol találkozhatsz vele?

Például a CryptoKitties játékban, vagy a Decentlanad-ben, de ha vásárolnál ilyeneket, az opensea.io weboldalon is megteheted.

Szólj hozzá!

13 Shares 1.6K view