Ethereum merge – minden amit tudnod kell

Az ethereum merge már az ajtón kopogtat, érdemes tehát elválasztani a valóságot a fikciótól és tisztázni, pontosan mi is fog történni.

Miaza Ethereum merge

A merge (összeolvadás) arra a pillanatra utal amikor a jelenlegi Proof-of-Work hálózat és a Proof-of-Stake Beacon lánc ‘összeolvad’. Ez az újfajta (POS) konszenzus gyorsabb tranzakciókat ígér és nagy mértékben csökkenti a lánc energiafelhasználását, mivel elszakad a bányászoktól – tehát nem kell azt a rengeteg bányászfarmot energiával ellátni.

Ebből a bejegyzésből kiderül, hol találod a régi-új ETHW tokeneket.

Mikor kövekezik be az Ethereum merge

Pontos időpont nincs, de valószínűleg szeptember 15-én.

Miért nincs pontos időpont?

Mivel egy bizonyos blokknál következik be, ezért függ a tranzakciók számától, és hogy mennyien, milyen mértékben használják a jelenlegi hálózatot.

A merge a ‘Paris event’ bekövetkezésekor megy majd végbe, tehát amikor a a blokkok száma eléri a meghatározott értéket.

Ezt Terminal Total Difficulty-nak hívjuk (TTD) és az 58.750.000.000.000.000.000.000-es értéknél fog bekövetkezni.

A visszaszámlálást például itt tudod nyomon követni.

visszaszámláló

Elbukhat a merge?

Elméletileg igen.

A Swan Bitcoin CEO-ja (Cory Klippsten) arra figyelmeztetett, hogy az átállás igencsak veszélyes lehet, és ahhoz hasonlította, mintha egy repülőt a levegőben kellene megszerelni.

Bár a hiba katasztrofális lenne a blokkláncra nézve katasztrofális lenne, az esélye minimális, tekintve a számtalan tesztnetet, amin szimulálták az eseményt.

Tényleg deflációs hatásai lesznek?

Egy népszerű teória szerint az Ethereum lánc natív tokenje, az Ether (ETH) deflálódik a merge után ami értéknövekedéshez vezet. Ezt az elméletet sok nagynevű kripto-szakértő is osztja, tekintve hogy a lánc bevezeti a ‘burn’ mechanizmust, amiről ebben a videóban beszéltem:

A ‘burn’ mechanizmus arra utal, hogy ETH tokenek esnek ki a körforgásból, mivel a tranzakciós díjak egy része ‘elégetésre’ kerül. Alapvetően tehát minél többen használják a hálózatot, annál több ETH kerül elégetésre.

A merge hatására csökkennek majd a tranzakciós költségek?

Gyakori miszkoncepció (mi is azt hittük és említettük néhányszor) hogy a merge meg fogja oldani az Ethereum lánc legnagyobb tranzakciókra vonatkozó gondjait – a sebességet és az árat. Sajnos ezekre a kérdésekre a válasz továbbra is: nem.

Az Ethereum merge szimplán a második fázis befejeződését jelenti, de egy további fázis még hátravan, tehát a gyorsabb és olcsóbb ethereum tranzakciók majd csak a harmadik fázisban fognak bekövetkezni – ezt Shanghai update-nek hívjuk.

Hasonló hiedelem, hogy a merge után a lánc képes lesz másodpercenként 100.000 tranzakció (TPS) kezelésére és az energiafelhasználása 99,5%-kal csökken.

Bár a merge után az energiafelhasználás valóban a töredéke lesz a mostaninak, a 100,000 TPS még odébb van.

Az EIP-4844 nagyban növeli a teret amit a rollupok kihasználhatnak, ez tehát emeli a TPS-t és csökkenti majd az árakat. Ez jelenleg prototípusban létezik és várhatóan a Shanghai upgrade utáni forkkal együtt lép életbe.

Mi történik az Ethereum bányászokkal?

A legtöbb Ethereum bányász már eladta a bányagépei nagy részét, vagy átcsoportosította ezeket más PoW tokenek bányászatára.

Ettől függetlenül bányászok egy csoportja továbbra is bányászni fogja a tokent a jelenlegi hálózaton.

Ez pedig egy új lánc létrejöttéhez vezet, ami továbbviszi a jelenlegi láncot – a neve ETHW (Ethereum Proof-of-Work)

Ha az ETHW működik, mi történik a PoW tokenekkel?

Ha ez a klón-lánc létrejön, az elméletileg duplikálja a jelenleg létező eszközöket az új láncon.

Ez tehát ETHW NFT-khez vezethet, amiket ezen a láncon ‘újra’ lehetne mintelni.

Vannak olyan exchangek, mint például a Poloniex, akik listázták az új tokent (mint egy ígérvényt), amik beválthatóak lesznek egy sikeres merge esetén. Ezeknek az ígérvényeknek az ára azonban jelentősen esett, hiszen elég spekulatív eszközök.

Tehát az ETHW még rizikósabbnak ígérkezik, mint egy ‘átlagos’ token az Ethereum láncon.

Elég decentralizált a PoS?

Jelenleg a rengeteg bányász teszi decentralizálttá a hálózatot, így biztosítva a biztonságot és természetesen a tranzakciók végrehajtását. A PoS viszont lecseréli a bányászokat hitelesítőkre (validator), akik az ETH token stakelésével biztosítják a hálózatot. Ezért is gondolják a PoW hívők, hogy a decentralizáltság csorbát szenved.

Tehát a decentralizáltság kérdése a stakelők / hitelesítők számától függ majd.

Kell valamit tenned?

Nem. ETH hodlerként nincs semmi dolgod a merge előtt, a tokenek száma nem fog változni, mindent megkapsz az ‘új’ láncon.

Fejlesztőként pedig kövesd a hivatalos csatornát.

Azt még érdemes megemlíteni, hogy néhány nagy váltó leállítja a ki-, és beutalásokat arra az időre amíg a merge végbemegy, hogy így biztosítsák a náluk tartott eszközök biztonságát.

Szólj hozzá!

39 Shares 716 views