Tanulj ChatGPT-vel

Attól függően, milyen korban vagy éppen, máshogy viszonyulsz a tanuláshoz.

Lehet, hogy kötelező jelleggel az iskolában töltöd a napjaidat, lehet, hogy a munkaadód kényszerít különböző tanfolyamokra, vagy szimplán csak érdekel valami és szeretnél róla többet tudni.

Azonban ahogy telik az idő, a tanulási szokásaid is változnak.

Eleve nincs annyi időd új dolgokat tanulni, másrészt pedig napi nyolc órában már nem megy a figyelés – mint ahogy nekem sem.

Ezért is váltottam a céges tanfolyamok tekintetében – inkább összeállítok egy tanulási tervet / összeszedem a tanulnivalókat, minthogy heti 5 napon keresztül napi 8 órában figyeljek. Mert arra már képtelen vagyok és így a tanfolyam ára kidobott pénz (elég sok).

A legjobb, ha el tudsz jutni egy magántanárhoz, és a neked megfelelő időbeosztásban tanulod meg ami érdekel.

Persze nincs elég magántanár, illetve nem biztos, hogy meg tudod fizetni őket.

Szerencsére a ChatGPT-t viccess mémek gyártása mellett arra is használhatod, hogy a személyes magántanárod legyen (csak néha nézz rá a körmére – erről később).

ChatGPT mint magántanár

A mesterséges intelligencia elég felkapott lett mostanában – köszönhetően annak, hogy a nyelvi modellek, mint a ChatGPT már széles körben elérhető.

Mi az a nyelvi model?

Hogy pontos választ adhassak, megkérdeztem a ChatGPT-t – ezt a választ kaptam:

Egy nyelvi model olyan számítógépes program vagy rendszer, amelyet a természetes nyelv feldolgozására és generálására használnak. A nyelvi modellek képesek megérteni és feldolgozni az emberi nyelvet, valamint válaszolni a kérdésekre, vagy generálni új szövegeket.

A nyelvi modellek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia módszereit alkalmazzák a nyelvi feladatok megoldására. A legfejlettebb nyelvi modellek mély neurális hálózatokon alapulnak, például a rekurrens neurális hálózatokon (RNN) vagy a transzformátor architektúrákon.

Ezek a modellek többnyire nagy adathalmazokon végzett előzetes tanulással készülnek, ahol megtanulják a nyelv szerkezetét és szabályait. Az ilyen modellek megértik a szövegkörnyezetet, a szavak közötti kapcsolatokat és a nyelvtani szabályokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy előrejelzéseket tegyenek a szöveg folytatásával vagy válaszoljanak kérdésekre a tanult információk alapján.

A nyelvi modellek számos alkalmazási területen hasznosak lehetnek, például az automatikus fordításban, a chatbotokban, az automatikus szövegelemzésben, a szöveggenerálásban és a nyelvi keresésben. Ezek a modellek segíthetnek az embereknek a kommunikációban és a szöveges tartalmak feldolgozásában, és számos nyelvi feladatot hatékonyan elvégezhetnek.

ChatGPT

Mi az a nyelvi model?

A ChatGPT is egy ilyen nyelvi model?

Igen, a ChatGPT egy példa a nyelvi modellek közül. A ChatGPT egy GPT-3.5 alapú nyelvi model, amelyet a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia módszerei alapján fejlesztettek ki. Ez a modell kifejezetten a szöveges párbeszédek kezelésére és válaszadásra lett kialakítva.

A ChatGPT hozzáfér a korábban tanult nyelvi mintákhoz és szabályokhoz, és képes generálni értelmes és összefüggő válaszokat a felhasználó kérdéseire vagy megjegyzéseire. A modell képes megérteni a kontextust, felismerni a szavak és mondatok közötti kapcsolatokat, és válaszokat előállítani a meglévő tudása alapján.

Az ilyen nyelvi modellek alkalmazhatók chatbotokban, az online kommunikáció automatizálásában, az oktatási vagy támogató rendszerekben, vagy általában bármely területen, ahol a szöveges interakciók kezelése és válaszadás a felhasználói igényeknek megfelelően fontos.

ChatGPT
A ChatGPT is egy ilyen nyelvi model?

A lényeg tehát, hogy többé-kevésbé úgy tudsz vele beszélgetni mint az ismerőseiddel. Kérdezel, és a nyelvi model azt elemezve ad választ.

Hogy alkalmazható a ChatGPT a tanulásban?

Kezdésnek fontos megjegyezni, hogy a ChatGPT is tévedhet, ezért nem árt néha visszaellenőrizni.

De a lényeg, hogy nagyon egyszerűen tudunk vele oktatási tervet készíteni, teszteket kérni, illetve hogy ellenőrizze le a válaszaidat.

Oktatási terv készítése

Mivel nem lehet csak úgy belecsapni a közepébe, én azzal kezdtem hogy megkérdeztem, alkalmazható-e a Pareto-elv a tanulásban.

Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza.

Ez tehát egyrészt az erőforrások (idő) hatékonyabb elosztásával lehet elérni, illetve még azt is jelenti ez esetben, hogy a téma 20%-ára épül a maradék 80%.

Tehát ezt alkalmazva elkezdhetünk kialakítani egy oktatási tervet.

Kérjük meg a ChatGPT-t, hogy ezt az elvet alkalmazva készítsen egy oktatási tervet arra, hogy hogyan tanuljunk meg egy programozási nyelvet.

Fontos, hogy a parancsokat körültekintően add meg – sokan panaszkodnak arra, hogy nem ezt a választ várták. Ez pedig arra vezethető vissza, hogy rosszul adták meg a kérdést.

A következő parancsokat nyugodtan másold ki és helyettesítsd be azt amit és amilyen időbeosztással tanulnál – a bejegyzés végén megtalálod összegezve ezeket.

Az első parancs

A pareto-elvet alkalmazva készíts egy oktatási tervet a solidity alapjainak elsajátítására. Heti két nap (kedd és csütörtök) tudok napi 1-1 órát tanulni a következő két hónapban. Készíts egy táblázatot az oktatási tervvel heti eloszlásban.

ChatGPT oktatási terv

Második parancs

Mivel tananyagunk még nincs, ezért érdemes körülnézni ezügyben. Kérjük meg a ChatGPT-t, hogy ajánljon nekünk forrásokat.

Ajánlj forrásokat témakörönként – lehet videó, podcast és írott anyag is. Lehetőség szerint magyar nyelven. Készíts róla táblázatot és ahol lehet a linket is mellékeld.

Sajnos a karakterszámok miatt kicsit szétcsúszott a táblázat, de ezt könnyen orvosolhatod, csak kérd meg a ChatGPT-t, hogy adjon forrásokat mondjuk az első 3 témakörre. Aztán a 4-6. témakörre.

Tanulási terv táblázattal

Ahogy látod, nem csak hogy egy táblázatot készített, de a linkeket is beillesztette, tehát egy kattintással eljutsz az aznapi leckéhez.

harmadik parancs

De honnan tudod, hogy valóban érted-e amit tanultál? Érdemes lehet ellenörző kérdéseket / teszteket készíttetni a ChatGPT-vel.

Szeretném, ha írnál 5 ellenörző kérdést a következő témakörökhöz: solidity adatszerkezetek, solidity módosító kulcsszavak, solidity függvények

Ellnörző kérdések tanulási tervhez

Ezek után csak válaszold meg a kérdéseket és kérd meg a ChatGPT-t, hogy ellenőrizze azok helyességét.

Ha pedig nem értesz valamit, kérdezz! Méghozzá úgy, hogy azt egy hatéves is megértse.

negyedik parancs

Magyarázd el, hogyan lehet felhasználni a modifier kulcsszót Solidity-ben és mi a célja úgy, mintha egy gyereknek magyaráznád.

ChatGPT magyarázat – hogy egy gyerek is megértse

Ha pedig végképp elakadtál, vagy csak szeretsz vizuálisan tanulni, kérd meg, hogy egy-egy témakört magyarázzon el úgy, hogy könnyű legyen vizualizálni – ez persze nem működik mindenhol, de azért sokat segíthet bizonyos esetekben.

Erre egy másik témakört kellett találnom, ebben az esetben az OSI modellt, és annak az egyik rétegét próbáljuk meg vizualizálni.

Tudsz segíteni abban, hogy vizualizálni tudjam az OSI modell második rétegét?

ChatGPT – tanulj vizuálisan

Remélem tudtam néhány ötletet adni arra, hogyan indulj el a ChatGPT-vel, ha tanulásra szeretnéd használni.

Ha tetszett, oszd meg az ismerőseiddel, és iratkozz fel MI hírlevelünkre, ahol kizárólag ilyen témákat feszegetünk.

Ha videó formátumban néznéd meg, kattints a képre:

A használt parancsok a ChatGPT-vel való tanuláshoz:

1 – A pareto-elvet alkalmazva állíts össze egy oktatási tervet () témában. Napi () órát tudok tanulni heti () napon keresztül. A témakörök végére írj ellenőrző kérdéseket. Az eredményeket foglald táblázatba.

2 – Írj tesztkérdéseket a () témakör gyakorlásához

3 – Ajánlj forrásokat (videó, podcast, könyv, weboldal) () témakörben lehetőség szerint magyarul. Az eredményeket foglald táblázatba.

3 – Magyarázd el a (), hogy egy hatéves is megértse

4 – Hogyan tudnám vizualizálni a ()

“Tanulj ChatGPT-vel” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

0 Shares 352 views