Forsage – Scam Alert

Minden nap felüti a fejét egy újabb piramisjáték. Sok közülük gyorsan elhal, mások viszont hatalmas tömegeket vonzanak (mint például jelenlegi bejegyzésünk főszereplője, a Forsage is), mielőtt bedőlnek, emberek ezreit megszabadítva a megtakarításaiktól.

Kriptodeviza piramisjáték

Eddig a kripto-világ többé-kevésbé mentes volt az ilyen baromságoktól, de ahol gyorsan és egyszerűen pénzt lehet keresni, ott biztosan olyanok is megpróbálják, akik nem tisztességes eszközökkel játszanak.

Az ember pedig már csak olyan, hogy gyorsan és egyszerűen akar pénzt keresni, és ha egy ilyen lehetőséget lát, hajlamos félretenni a józan paraszteszét, és akár komoly összegeket is beleforgat az átverésekbe.

Mert arról egy percig se legyen kétséged, hogy a Forsage egy egyszerű piramisjáték, ezúttal az Ehereum okoszszerződésének álcájába csomagolva…

Sokan hajlamosak keverni a piramisjátékot (ponzi scheme) az MLM rendszerekkel – el kell ismernünk, hogy a kettő nem áll messze egymástól, de míg az egyik egy legális üzletépítési forma, a másik sima csalás.

Mi az az MLM?

A multilevel marketing, avagy MLM egy legális üzletépítési forma, melyben az üzlet alapja egy több szintű értékesítési program.

Itt a tulajdonos (cég) a hirdetések helyett üzletkötőket alkalmaz, és a reklámra fordított összeget az üzletkötőknek fizeti ki. A terméket az üzletkötők megvásárolják, majd (általában haszonnal) továbbértékesítik, de emellett az eladások után, valamint az általuk behozott többi értékesítő munkája után is részesedést kapnak.

Tehát, ha találsz egy megbízható céget (ez a legnehezebb), és felépíted a hálózatodat, komoly bevételre tehetsz szert.

Mi az a piramisjáték?

Önmagában a ‘piramissal’ nincs probléma, hiszen, ha belegondolsz, minden cég így épül fel – más kérdés, hogy a jelenlegi munkahelyeden nem kapsz extra jövedelmet az esetleg hozzád beosztott dolgozók teljesítménye után.

A gond ott kezdődik, hogy az ún. piramisjátékokban nincs termék, csak a befizetésekből fedezik a felső vonal jutalékát – ebben különbözik a multilevel marketingtől.

Ez általában akkor ér véget, amikor ez akkorára nő, hogy szemet szúr a hatóságoknak, vagy valaki feljelenti őket.

Ekkor pedig általában a játék szervezői már amúgy is rongyosra keresték magukat, a későn beszállók pedig elveszítik a befizetett pénzüket.

Ha belegondolsz, ez (a bármilyen termékértékesítési tevékenységet nélkülöző) forma csak ideig-óráig fenntartható, pontosabban addig amíg elegendő számú új belépő van a rendszerben, akiknek a befizetései életben tartják a piramisjátékot.

Forsage – Ethereum alapú piramisjáték

Ha figyelmesen olvastad az előző bekezdést, akkor valószínűleg nem kell sokat magyaráznom ahhoz, hogy leessen, mire épül a Forsage.

Ez a piramisjáték / ponzi scheme 2020 februárjában ütötte fel a fejét, azóta pedig több, mint 300.000 belépő gazdagítja azokat, akik elkezdték.

forsage belépők

A ‘program’ főoldalán (néhol elég rossz angolsággal és teljesen értelmetlen mondatokkal) megfogalmazott célok szerint ez a világon az első, teljesen decentralizált crowdfunding, azaz közösségi finanszírozásra épülő program.

Sajnos a közösség valószínűleg csak a program kitalálóit finanszírozza…

A ‘program’ leírásában oldalakon keresztül beszélnek a semmiről, és az okosszerződést emlegetik, és hogy azt nem lehet feltörni és megváltoztatni (???). Ez a szerződés valószínűleg mindössze a pénzosztásban segédkezik, de a Forsage ezen kívül semmit nem árul, csak pozíciókat vásárolhatsz 0.025 és 51.2 ETH (!!!) közötti értékben.

A programba két mátrixon keresztül ömlik a pénz, az x3 az üzletet építőknek, az x4 a passzív tagoknak lett kitalálva.

Mivel az alsó (x4) mátrixba alulról és felülről is potyoghatnak be pozíciók, a rendszer jelez, ha nem vagy elég magas szinten a felső (x3) mátrixban, ezzel arra ösztönözve az embereket, hogy újabb és újabb pozíciókat vegyenek meg, egyre növekvő áron.

forsage x4 mátrix
forsage x3 mátrix

Tehát, ha jelenleg van egy 0.025 ETH értékű pozíciód az x3 mátrixban, ami már betelt, és érkeznek új belépők (már pedig sajnos érkeznek bőven), a rendszer jelez, hogy vedd meg a követkeő pozíciót 0.05 ETH értékben, különben ‘kikerül a bevétel’, és a felsővonalad kapja meg az új belépők utáni részesedést – ezzel ösztönzik az új pozíciók vásárlását, és mivel valószínűleg a rendszerből még nem tudtál annyi bevételhez jutni, ezért újabb és újabb befizetésekre kényszerülsz a saját pénzedből.

Intő jelek:

  • a program leírása pontosan semmiről nem szól, csak a kriptodevizák iránt érintőlegesen érdeklődők hiszékenységét igyekszik kihasználni
  • büszkén hirdetik, hogy nincs adminra szükség az oldal működtetéséhez (valaki csak elkészítette ezt az oldalt, nem?)
  • nincs termék, kizárólag az ajánlói tevékenyésgből / új belépők befizetéseiből származik bevétel
  • sajnos a blokklánc miatt személyekhez nem köthető, csak a tárcák számlatörténetét lehet megnézni
  • Oroszországból indult, ami ilyen típusú tevékenységek esetén mindig rossz jel

Tehát a legjobb (és az egyetlen dolog) amit tehetsz, hogy távol maradsz tőle, és azoknak, akik ezzel kapcsolatban megkeresnek, finoman felhívod a figyelmét, hogy arra a pénzre amit befizettek, valószínűleg keresztet vethetnek…

Szólj hozzá!

61 Shares 2.2K views