Az FTX krízis tovább mélyül

Jónéhány, az FTX-hez köthető tárca kezdett kiürülni péntek éjfél előtt. Az FTX egyik telegram adminisztrátora hack-nek nevezte és figyelmeztette a felhasználókat, hogy ne használják az oldalt és az alkalmazást.

FTX CEO és Alameda Research alapító Sam Bankman-Fried a kongresszus előtt. (kép forrása: YouTube)

Több százmillió dollár értékű kriptovaluta áramlott ki FTX-hez tartozó kriptotárcákból pénteken késő este. A legtöbb Tethert (USDT) DAI-ba, míg a staked Ethereumot (stETH) Ethereumba váltották.

Mindez aznap, amikor az FTX csődeljárást kért maga ellen, de a kriptó kiáramlása túl korainak és szofisztikáltnak tűnt ahhoz, hogy azt a végrehajtók akciójának lehessen tekinteni.

A kriptodevizák kiáramlása természetesen nyomon követhető az Etherscanen. Az összeg nagyjából $650 millió ZachXBT kutatása alapján.

Már majdnem hajnali 2 volt (EST) amikor Ryne Miller, az FTX US tanácsadója elismerte, hogy ezek jóváhagyatlan tranzakciók voltak, és hogy a cég elkezdte cold walletekbe mozgatni az eszközöket azzal a céllal, hogy mérsékeljék a károkat.

FTX csőd

Ez az este egy igazi rémálom volt mindenkinek, akik pénzt tartottak az FTX-en. Ahogy erősödött a hisztéria, úgy kaptak szárnyra pletykák – egy például arról, hogy az FTX CEO Sam Bankman-Fried Argentínába tart éppen repülőn, és egy Reuters riport szerint egy titkos „hátsó ajtó” segítségével 10 milliárd USD-t utalt át az Alameda alapkezelőhöz.

Egy másik sasszemű Twitter felhasználó, foobar kiszúrta, hogy az első utalás 26 millió USD értékben ment ki 21:47-kor (EST).

Ahogy ez folytatódott, a crypto twitteren természetesen elkezdtek terjedni a különböző teóriák. Vajon tényleg meghackelték a platformot, vagy egy belsős meló? Lehet, hogy az FTX vezetősége próbálja meg így megmenteni az eszközöket és megszegve ezzel a csődeljárás szabályait?

Azonban több korábbi FTX munkatárs is jelezte, hogy nem ismerik fel ezeket a tranzakciókat.

A DeBank jelentése szerint több mint 280 millió USD értékű ETH, majdnem 100 millió USD értékű BNB és közel 4 millió USD értékű AVAX vándorolt át a fogadó tárcákba.

Este 23:08-kor Ryne Miller azt twittelte, hogy vizsgálják a tárcákhoz köthető abnormális tranzakciókat. Persze gyorsan rájöttek a twitteren, hogy a csődeljáráshoz kapcsolódnának a tranzakciók, arról Miller tudott volna.

biztonságban a blokkláncon

Valamivel éjfél előtt azonban az egyik FTX telegram adminisztrátor kiposztolta, hogy „az FTX platformot feltörték és az összes eszköz eltűnt a tárcákból. Az FTX alkalmazások malware-t tartalmaznak, tehát törölni kell azokat. Ne menjen senki az FTX weboldalára sem, mivel az trójait tölthet le a számítógépre.”

De sokan azok közül akik követték az eseményeket, nem hitték el, hogy valóban ez a helyzet.

A DeFi Pulse alapító Scott Lewis szerint: „Ha azt gondolod, hogy ez valóban hack, akkor túlságosan naív vagy és a legjobb, hogy nem foglalkozol kriptóval.”

Az újdonsült főcsirip persze megragadta az alkalmat, hogy mindenkit emlékeztessen rá, hol lehet mindezt valós időben követni…

Hajnali 2 körül Miller újabb infóval jelentkezett. Ebben elmondta, hogy korábban az FTX és FTX US lépéseket tett, hogy elővigyázatosságból cold walletekbe mozgassa az összes eszközt. Ez péntek estére lett ütemezve azért, hogy csökkentse a veszteséget miközben a nem jóváhagyott tranzakciókat vizsgálják.

Még csütörtökön történt, hogy a Bahamák (ahol az FTX be van jegyezve) értékpapír bizottsága elrendelte az FTX összes eszközének zárolását és kijelölte a csődeljárást végző céget.

2022-ben eddig 3 milliárd USD értékű kriptodevizát tulajdonítottak el 125 hack alkalmával. Amikor leül a por és kiderül, hogy az FTX-szel történtek ide taroznak-e, ez a szám könnyen 3.2 milliárd USD értékre emelkedhet.

Frissítés – az FTX sztori 5 percben:

A bejegyzés eredetije a decrypten található.

Szólj hozzá!

36 Shares 743 views