mi az a tezos?

A Tezos bemutatása

A Tezos egy decentralizált blokklánc platform, amely lehetővé teszi okosszerződések és decentralizált alkalmazások (DApps) létrehozását. Az alapítója Arthur és Kathleen Breitman. A platform 2018-ban indult.

Ami a Tezost más kriptovalutáktól megkülönbözteti, az az egyedi (ön)módosítási funkciója, amely lehetővé teszi a platform fejlődését és frissítését anélkül, hogy a sokak ellenérzését kiváltó hard fork-okat kellene alkalmazni.

A Tezos előnyei

  1. Önmódosítás: Az egyik legjelentősebb előnye a Tezosnak az önmódosítási képessége. Ez azt jelenti, hogy a Tezos közösség szavazhat olyan protokollfrissítésekre és változtatásokra, amelyeket a hálózat elfogadhat. Ez lehetővé teszi a Tezos folyamatos fejlődését és alkalmazkodását az új technológiákhoz és üzleti igényekhez, anélkül, hogy megosztaná a közösséget.
  1. Formális ellenőrzés: Az okosszerződések verifikálására a formális ellenőrzést használja. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy matematikai bizonyítékokkal igazolják a szerződések helyességét és biztonságát. Ez csökkenti a hibák és sebezhetőségek kockázatát, és segít megelőzni a kritikus biztonsági problémákat.
  2. Magas skálázhatóság: Átlátható és skálázható blokklánc platform. A hálózat képes kezelni a nagy tranzakciószámot és felhasználói aktivitást anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnie a sebesség vagy a teljesítmény terén. Emellett a Liquid Proof-of-Stake (LPoS) konszenzusmechanizmust használja, amely lehetővé teszi a token tulajdonosainak részvételét a hálózat működtetésében és a blokkok validálásában.
  3. Közösségi irányítás: Demokratikus irányítási modellt alkalmaz, amely lehetővé teszi a token tulajdonosoknak, hogy részt vegyenek a hálózat döntéshozatali folyamataiban. A szavazásra épülő protokollfrissítések és a közösség által elfogadott javaslatok biztosítják, hogy minden érintett félnek lehetősége legyen kifejezni véleményét és befolyásolni a hálózat fejlődését.
  4. Fejlesztőbarát ökoszisztéma: Fejlesztőbarát ökoszisztémával rendelkezik, amely könnyűvé teszi a fejlesztők számára az alkalmazások és smart szerződések készítését. A platform támogatja a különböző programozási nyelveket, mint például Michelson, amely egyszerű és hatékony fejlesztést tesznek lehetővé.

A Tezos egy olyan kriptovaluta, amely számos előnnyel rendelkezik. Az önmódosítás lehetősége, a formális ellenőrzési eljárások alkalmazása, a magas skálázhatóság, a közösségi irányítás és a fejlesztőbarát ökoszisztéma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy innovatív és kifinomult blokklánc platform legyen. Ahogy az idő halad előre, valószínűleg további előnyök és fejlesztések várhatóak a Tezosban, ami még vonzóbbá teszi ezt a kriptovalutát az üzleti és befektetési világban.

A Tezos bányászatát „sütésnek” (baking) hívjuk.

baking / staking

A Tezos token stakelhető, tehát passzív bevételhez juthatsz azáltal, hogy megtartod. A jutalék Tezosban kerül kifizetésre, a bejegyzés írásának időpontjában éves 5,57% hozam érhető el vele.

A Tezos baking a Tezos blokklánc hálózatának egyik tevékenysége. A “baking” azt jelenti, hogy egy személy vagy vállalat részt vesz a Tezos hálózat blokkjainak létrehozásában és validálásában. Aki “baking”-et végez, az ún. “baker” vagy “Tezos baker”. A baker-ek által végzett munka a hálózat biztonságának fenntartását, a tranzakciók ellenőrzését és a blokkok hitelességét szolgálja. Ezenkívül a baker-ek jutalmat is kapnak a blokkok létrehozásáért és validálásáért.

Megvehető többek között a coinbase-n is.

Szólj hozzá!

0 Shares 1.8K view