miaza Star Atlas

Az első ‘AAA’ játék a blokkláncon sok érdekességet tartogat, de mindenekelőtt megmutatja, hogy a nagysebességű blokkláncok (mint a Solana) mire használhatók.

miaza Start Atlas?

Mike Wagner (CEO) szerint bonyolultabb annál, mint aminek hangzik – pedig elég bonyolultnak hangzik.

A Star Atlas alapvetően egy MMO (massively multiplayer online – sokszereplős online játék) ami a 2620-as évben játszódik.

Az egész univerzumot kolonizálták és részekre osztották három csoport között, miközben valahol az űr legveszélyesebb mélyében valami nagyon értékes rejtőzik.

Természetesen, mivel a blokkláncról beszélünk, nem maradhatnak ki a tokenek sem a történetből.

Ez esetben az $ATLAS és $POLIS tokenekről beszélünk, amelyeket a meg is vásárolhatunk, vagy a játékban kaphatunk – ez tehát egy Play-and-Earn játék.

Emellett felhasználhatjuk a játékban bármire, például űrhajók / űrállomások / területek vásárlására ($ATLAS) és / vagy DAO-ban való szavazásra ($POLIS).

Bár ez úgy hangzik, mint sok más játék, van azonban egy nagy különbség – a Star Atlas a blokkláncon, konkrétan a Solana láncon fut, ami azt jelenti, hogy a játékosok ténylegesen birtokolják az itt megvásárolt eszközöket, tárgyakat.

Nem véletlen, hogy a Solana-t választották, hiszen az akár 50.000 tranzakció / másodperc garantálja, hogy a játék valós időben futhasson.

Star Atlas tokenek

Az egész rendszer erre a két tokenre épül.

Star Atlas $ATLAS token

Ez a tipikus, játékban található pénzeszköz, amihez a játékosok úgy juthatnak hozzá (amellett, hogy megvásárolható a legtöbb Solana DEX-szen), hogy különböző dolgokat végeznek el a játékban, küldetéseket hajtanak végre, bányásznak, vagy eladják a játékbeli tulajdonaikat.

Ezt azért tehetik meg, mert szinte minden, a játékban található vagyontárgy NFT formában van jelen – ahogy a Wagner, a CEO mondja: a játékosok által tulajdonolható eszközök nagyon kis része nem NFT.

Az $ATLAS token eloszlása a következőképpen történik: a mintelhető tokenek 80%-át kapják azok a játékosok, akik kiemelkedő teljesítménnyel büszkélkedhetnek. A tokenek 45%-a lesz bányászható, 15% marad a fejlesztőknek (a platform további fejlesztésére), 20% pedig a staking jutalék.

Star Atlas $POLIS token

Ez egy teljesen más típusú token, ami arra használható, hogy a játék egy teljesen más aspektusát fedezzük fel – a politikát.

A Star Atlas nagyon sokrétű játék, amelyben megjelenik a kormányzat (governance) több formája is – természetesen a játékosok testesítik meg ezeket.

Akár egy helyi képviselő, vagy regionális DAO, a döntések a játékosok kezében vannak, hiszen bárki, aki birtokol $POLIS tokent, részt vehet a döntési folyamatokban, ami akár a játék irányát is befolyásolhatja, amennyiben a többség szavazata érvényesül a játékot készítők felett.

A $POLIS token kibocsátásával feladtuk a többségi tulajdonunkat a játékban, amivel elképzelhetővé vált, hogy olyan változtatásokat eszközöljünk a játékban, amiket nem akartunk, vagy eredetileg nem terveztünk.

Az ötlet emögött az, hogy ne legyen teljes hatalmunk a metaverzum felett és bevonjuk a játékosokat a döntési folyamatokba.

Mike Wagner

Ezt a tokent két részletben osztják szét – első körben 20% megy a GAO (Galactic Asset Offering, gyakorlatilag IDO) résztvevőinek, a többi pedig staking jutalék formájában lesz elérhető.

A fejlesztők a tradicionális játékokat ‘rent-based’, azaz bérelhető modellként írják le, hiszen azokban valójában nem birtokolsz semmit. A karakterek, a felszerelésük mind a játékhoz tartozik, amit akkor használhatsz, amikor játszol. De abban a pillanatban, ahogy befejezed a játékot, lemondasz ezekről a dolgokról.

A Star Atlasban lévő tulajdonaidat ugyanakkor kizárólag Te birtoklod – ha nem akarsz vele tovább játszani, azokat eladhatod akár külső piactereken – remélhetőleg profittal.

A Star Atlas nem csak egy játék

Ez az, ami igazán érdekessé projektté teszi ezt az univerzumot. Nem ‘csak’ egy MMO – habár ez már önmagában komoly dolog. A fejlesztők egy olyan univerzumot építenek, ahol a játékosok tényleg azt tehetnek, amit csak akarnak. Mindeközben peidg pénzt kereshetnek azzal, hogy játszanak. Más szavakkal ez egy igazi metaverzum.

A fejlesztők már most lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a játékosok egy igazi gazdaságként tekintsenek a játékra. Ennek érdekében bevezetik például a biztosítást (a veszélyes küldetéseknél jól jöhet), a kölcsönadhatóságot (lending, a Jet protokollon keresztül) és a stakinget (hamarosan).

Hisszük, hogy egyetlen technológiai cég vagy entitás kontrollt gyakorolhat a metaverzum felett. Mindenkinek joga kell, hogy legyen hozzájárulni ehhez. A gazdaságának pedig önfenntartónak és a játékosok által kormányzottnak kell lennie.

Mike Wagner

Az univerzum hatalmas (bár ebbe kezdetben a No Man’s Sky fejlesztőinek is beletört a bicskája), tehát számíthatunk tengernyi küldetésre, bányászható erőforrásokra, és rengeteg interakcióra a többi játékossal.

Egész városokat és gazdaságokat építhetünk majd fel és működtethetünk, de ami igazi motivációt és értéket adhat a játékhoz, azok az ösztönzők (incentivek).

Fedezd fel a játék univerzumát és keress olyan javakat amelyeket bányászhatsz vagy stakelhetsz, ezzel is növelve a saját értékeidet.

Lesznek olyan javak, amelyek egy használat után megsemmisülnek – építőanyagok, üzemanyag például – ezzel is segítve a gazdaság folyamatos működését és a deflációs folyamatokat.

Solana – blokklánc a metaverzum mögött

A Solana valószínűleg az egyetlen blokklánc, ami képes lehet platformot biztosítani egy ilyen ambíciózus projektnek. A játék tervezésekor a csapat megvizsgált több lehetőséget, de a Solana tudott egyedül biztosítani minden fontos feltételt.

Egy skálázható technológiára volt szükségünk, mivel arra számítunk, hogy hamarosan milliók (potenciálisan milliárdok) fognak játszani a Star Atlas-szal. A magas tranzakciós szám, alacsony költségek és a másodperc törtrésze alatt végbemenő tranzakciók mind-mind a játszhatóságot erősítik.

Mike Wagner

De a támogatás, amit a Solana közösségtől kaptunk (és hogy a blokkláncot milyen fontos iparági szereplők támogatják) szintén erre billentette a mérleg nyelvét. A Solana Labs csapat rengeteget segített a kezdetekben, hogy promótálja a játékot és segítsen a kezdeti felhasználók csatlakozásában.

Mikor jelenik meg a Star Atlas

A tradicionális játékoktól eltérően, ahol a megjelenési dátum napján általában megjelenik a játék, majd különböző javítások és DLC-k jönnek ki hozzá, a Star Atlas szakasosan jelenik meg. A közösséghez akár ma is csatlakozhatsz.

Az első TGE (token generation event) 2021 augusztusában zajlott le – tehát ezek birtoklásával már most elkezdhetsz felkészülni 2620-ra!

Az űrhajók kipróbálására sem kell már sokat várnod, hiszen hamarosan játszható lesz egy mini-játék, ami nevezehtő Star Atlas Light-nak is.

Ezt valamikor 2021 őszére ígérik, eztuán különböző küldetéseket hajthatsz végre. Más mini-játékok – amik bemutatják a Star Atlas más aspektusait – követik majd ezt 2022-ben, amelyek a teljes játék megjelenéséhez vezetnek.

Ne felejtsük el azonban, hogy még nagyon a kezdeti stádiumban járunk, de a piactér és a tokenek megjelenése és a fejlesztői csapat számának növelése szignifikáns lépés volt.

Nagyon sokat tettek, hogy idáig eljussanak, és a teljes játékra sem kell már sokat várni!

Hol vehetem meg a Star Atlas tokeneket

Először is szükséged lesz egy Solana-kompatibilis tárcára. Mi a Phantom Wallet-et használjuk – a telepítése a szokásos módon megy – ide kattintva hozzáadhatod a Chrome (vagy Brave) böngésződhöz.

Kattints az ‘Add to Chrome’ gombra és add hozzá a beépülú modult a böngésződhöz.

Írd le a seed phrase-t egy biztonságos helyre, hiszen ha ezt elveszíted, nem fogsz hozzáférni a tárcádhoz amennyiben elfelejtetted a jelszót.

Solana tokent legegyszerűbben az FTX (régebben Blockfolio) app-ban tudsz venni. Töltsd le az appot, regisztrálj majd a bankkártyád hozzáadásával könnyedén vásárolhatsz $SOL tokent, ami ahhoz kell, hogy tranzakciókat tudj végrehajtani a Solana blokkláncon (mint az ETH az Ethereumon). Regisztrációnál használhatod a 28128868 kódot, hogy a vásárlásod után egy extra (random) coint kapj.

Ebben a videóban bemutatom az FTX appot.

FTX alkalmazás bemutatása

Miután vettél némi $SOL tokent, másold ki a tárcád címét a Phantom tárcából, illeszd be az FTX alkalmazásban, így ki tudod utalni a tárcádba.

Bár a tárcában magában is tudsz váltani, nem biztos, hogy minden tokent megtalálsz benne, ezért érdemes ellátogatni egy Solana DEX-re, a Raydium-ra.

Erre a linkre kattintva egyből a SOL-ATLAS párhoz jutsz.

Erre a linkre kattinva egyből a SOL-POLIS párhoz jutsz.

Bár a tranzakciós díjak nagyon alacsonyak, mindig figyelj arra, hogy maradjon elegendő $SOL a tárcádban a következő tranzakcióra (tehát ilyenkor ne használd a 100%-ot a váltásra).

Hogyan kezdjem el?

A játékhoz való csatlakozás egyébként ingyenes, ide kattintva meg is teheted.

Kezdésnek ki kell választanod, melyik ‘Faction’-hoz tartozz a háromból.

star atlas faction

Mindháromnak különböző erősségeik vannak – ezekről a bejegyzés frissítésekor többet tudsz majd meg.

A piactéren vehetsz magadnak hajókat, melyeknek természetesen több ritkasági szintje van.

star atlas marketplace

Szólj hozzá!

24 Shares 958 views